Olupina alžirskog zrakoplova pronađena u Maliju a ne Nigeriji

Zrakoplov alžirske kompanije Air Algerie sa 116 putnika i članova posade srušio se u četvrtak u Maliju, na letu iz Ouagadougoua u Burkini Faso prema Alžiru, objavile su svjetske agencije. Prema agenciji AFP, od 116 ljudi u zrakoplovu na letu AH5017 zasad je poznato da su 51 bili Francuzi, 26 državljana Burkine Faso i sedam Alžiraca.

Nakon više od deset sati potrage, u pustinjskom području na sjeveru države Mali pronađena je olupina srušenog alžirskog zrakoplova, potvrdio je predsjednik Malija Ibrahim Boubacar Keita. Zasad je nejasno što se dogodilo zrakoplovu, ali je ministar prometa Burkine Faso Jean Bertin Ouedrago rekao je da je pilot zatražio promjenu rute zbog oluje.

Alžirska kompanija Air Algerie izgubila je kontakt sa svojim zrakoplovom 50 minura nakon uzlijetanja iz grada Ouagadougou u Burkini Faso. Pilot je kontaktirao kontrolu leta u glavnom gradu Nigera, Niameyu, kako bi najavio da će promijeniti kurs leta zbog lošeg vremena, no nitko mu nije uzvratio. Francuski ministar prometa Frederic Cuvillier izjavio je da je zrakoplov nestao iznad sjevernog Malija.

Alžirska kompanija zrakoplov je unajmila od španjolske tvrtke SwiftAir, koja je potvrdila da se radi o zrakoplovu tipa MD-83. Neimenovani službenik Air Algerie agenciji AFP kazao je kako je zrakoplov uoči slijetanja sreknuo s rute.

‘Zrakoplov nije bio daleko od alžirske granice kada je su piloti zamoljeni da skrenu s rute zbog loše vidljivosti te slete zaobilazno kako bi izbjegli opasnost od sudara s drugim avionima. Kontakt smo izgubili nakon što su promijenili putanju’, kazao je taj službenik.

Istovremeno, u potragu za zrakoplovom Francuska je poslala svoja dva borbena aviona koja se nalaze u regiji.

Mirovnjaci UN-a koji su stacionirani u Maliju pretpostavljaju da je zrakoplov nestao negdje između gradova Gao Tessalita. Područje blizu granice Malija i Alžira je veliko i rijetko naseljeno, kazao je zapovjednik UN-ovih trupa.

Uz to u tom području aktivne su i naoružane skupine.

Vijest o alžirskom zrakoplovu dolazi samo nekoliko dana nakon rušenja zrakoplova Malaysia Airlinesa na istoku Ukrajine, ali i u godini kada je misteriozno nestao drugi zrakoplov Malaysia Airlinesa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...