EU zbog monopola otvara istragu protiv Googlea

Regulatorna tijela EU već neko vrijeme su u toplo-hladno odnosu s Googleom. Konkurenti ovoj kompaniji, ali i nekolicina političara ostala su nezadovoljni potezima Googlea, koji su uslijedili nakon dugotrajne protumonopolske istrage u Europi. Za Reuters su dva izvora rekla kako EU tijela pripremaju novu istragu protiv Googlea, vezanu uz zlouporabu 80 posto tržišnog udjela u mobilnom svijetu.

Zbog uvjerljive dominacije u mobilnom segmentu, Google navodno zloupotrebljava položaj kako bi plasirao vlastite usluge, počevši od kartografskog rješenja Google Maps pa sve do internetske tražilice, koja je već dominantna na tržištu.

Komisija je nedavno poslala upitnike, a prema pisanju Reutersa, oni su kudikamo detaljniji od onih traženih 2011. i 2013. godine, kada su počele protumonopolske istrage. U jednom od upitnika koje je vidio Reuters tako stoji i mogućnost da je Google zabranio na pisani ili nepisani način predinstalaciju konkurentskih aplikacija, usluga i servisa na mobilnim uređajima. Tvrtke sada moraju osigurati dokaze, e-mail poruke, bilješke iz telefonskih poziva i sl. materijal, kojim Europska komisija želi saznati je li takvo ponašanje bilo dugotrajno. Ispitanici imaju rok do početka rujna kako bi odgovorili više od 40 pitanja, prenosi Reuters.

Problem Android platforme je to da je može (na bilo koji način) iskoristiti bilo koji proizvođač, no moraju potpisati ugovor kojim se osigurava minimalan broj Google usluga unaprijed instaliranih na uređajima, kako bi se mogla iskoristiti najsvježija verzija sustava.

Reuters napominje kako je ovo tek jedan u nizu problema u kojima se Google nalazi unutar EU, počevši od problema s privatnosti korisnika sve do porezne politike koju kompanija vodi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...