Milijuni iz Europske unije za nastavak razminiravanja Zadarske i još dvije županije

Više od 30 milijuna eura iz predpristupnih fondova donirala je Europska unija do sada Republici Hrvatskoj za razminiranje. Iz strukturnih fondova mogućnosti za financiranje još su veći u područjima poljoprivrede, regionalnog razvoja, zaštite okoliša.

Rečeno je ovo u utorak u Sisku na uvodnoj konferenciji u povodu početka realizacije novog velikog projekta razminiranja u tri županije: Sisačko-moslavačkoj, Zadarskoj i Ličko-senjskoj, financiranog novcem iz programa IPA EU. Ovaj program razminiranja treba biti dovršen do kraja travnja iduće godine, a ukupno će se u tri županije razminirati 4,5 kilometara minski sumnjivih područja na kojima je prema zapisnicima oko 1.100 mina i minsko-eksplozivnih sredstava.

Ukupna vrijednost projekta je 4,2 milijuna eura, EU će dati 3,2, a ostatak će financirati Republika Hrvatska iz državnog proračuna, rekao je Dražen Jakopec, ravnatelj HCR-a.

Kako je naglašeno u Sisku, ovim programom razminiranja u Zadarskoj župasniji razminirat će se područje naselja Islam Grčki kod Benkovca, te zaseok Pedići u naselju Prigrada kod Novigrada, piše Slobodna Dalmacija.

U Ličko-senjskoj županiji razminirat će se minska polja na području grada Gospića i općine Perušić.

U Sisačko-moslavačkoj županiji razminirat će se na području Siska minska polja kod Komareva i Blinjskog Kuta, te na području grada Gline kod sela Zaloj, Gračenica Šišinečka, Donje Jame i Glinska Poljana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...