Stečajni upravitelj “Naute Lamjane”: “Povucimo tužbu i – izlazimo iz stečaja!”

Stečajni upravitelj brodogradilišta “Nauta Lamjana” Alein Khan iznio je svoj stečajni plan po kojem bi veliki vjerovnici iz vlasničke stukture pretvorili svoja potraživanja u dionice i osigurali sredstva za namirenje svih ostalih vjerovnika. To bi učinila i Marina Preko, većinski vjerovnik u Skupštini s punim pravom glasa, ali bi trebalo povući tužbu protiv Marine Preko, Erste banke i Vrtova sunca, čime bi se otvorio put za izlazak škvera iz stečaja, smatra Khan.

Posljedica povlačenja tužbe po stečajnu masu bila bi neutralna, Marina Preko ne bi dobila nikakav novac, već bi se samo promijenila vlasnička struktura stečajnog dužnika, pa više ne bi bio vlasnik samo Jupiter Adria već i Marina Preko i IO odmarališta Adria, što je za nas potpuno nebitno. Usput, sredstva od oko dva milijuna kuna za slučaj gubitka ove parnice nisu osigurana, pa sam od protustranaka zatražio i da se ovaj spor završi povlačenjem tužbe, a da tuženici ne traže trošak na teret Lamjane, kaže Khan.

Stečajni upravitelj tvrdi da su vlasnici usmeno prihvatili njegov plan uz obećanje da će osigurati potrebna sredstva za isplatu ostalih vjerovnika.

Nudi se nastavak proizvodnje, očuvanje radnih mjesta i koncesije, te izlazak iz stečaja, a sindikat to odbacuje i predlaže nastavak stečaja, nekakvog povjerenika i nastavak parnice jer bi u slučaju uspjeha oni s državom eventualno imali većinu u Skupštini vjerovnika i kontrolirali stečaj. Zašto treba ostati u stečaju ako se može namiriti vjerovnike i izaći kroz stečajni plan i – tko je ovdje sada lud, zaključuje stečajni upravitelj Alein Khan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...