Treći festival soli ove godine na poljanama Solane Nin uz prigodni program

Od antičke Grčke i Rima preko Dalekog istoka do Kine – korištena kao valuta, zapisana u jezicima svijeta kao blago sunca i mora – sol je klesala povijest, temeljila civilizacije, kulture i religije, pokretala ratove i određivala podjelu moći. 3. festival soli Solane Nin, 07. kolovoza 2014. godine, oda je slanim rimskim vremenima i načinima korištenja soli u kuhinji, ljepoti i njezi kože te kućanstvu.

Treći festival soli, jedinstveni takav događaj u ovom dijelu Europe, održat će se na jednoj od najvećih turističkih atrakcija grada Nina – poljanama Solane Nin. Za dan festivala pripremljena su cjelodnevna događanja namijenjena svim vrstama posjetitelja, počevši s radionicom aromaterapije u 10:00 sati aromaterapeutkinje Nikoline Alviz Deverić te radionicom nutricionizma pod palicom nutricionistice Karmen Matković (Definicija hrane d.o.o.) u 11:30 sati, na kojima će posjetitelji otkriti sve blagodati soli, njeno korištenje u službi ljepote i njege kože te pravilne primjene u kužini.

Popodne će svi sudionici moći uživati u čarima i pričama starog Rima, prošetati slanom cestom, okusiti gozbu starih Rimljana koju će spremati Masterchef Dino Galvagno, a komentirati nutricionistica Karmen Matković, te otkriti tajnu koja se krije u antičkoj ljepoti i Kleopatrinim kupkama. Posebnu zabavu osigurat će rimske igre, na kojima će moći sudjelovati svi posjetitelji, a najbolji među najboljima bit će okrunjeni lovorikama. Novost na ovogodišnjem festivalu je između ostalog i ručno pakiranje soli za sve posjetitelje, koji dio bijelog ninskog zlata požele odnijeti sa sobom. Naime, u solani Nin se sol bere i pakira ručno, od davnina, a posjetitelji će tako imati priliku iskusiti stoljećima staru tradiciju.

Cvijet soli Solane Nin

Solana Nin, osim po Festivalu soli, poznata je i po Cvijetu soli, vrhuncu kreacije prirode i truda čovjeka. Kada nastupe idealni vremenski uvjeti, sunčeva energija prelijeva se u delikatne piramidalne kristaliće, koji se poput tankog sloja cvjetnih latica protežu na površini morskih bazena, te se ručno ubiru. Riječ je o najkvalitetnijoj vrsti ekološki neprerađene soli, prirodnom izvoru značajnih biominerala; razlikuje se od klasične konzumne kamene ili morske soli, obiluje kalcijem i anitoksidativnim magnezijem, a sadrži i kalij te prirodni jod morskih algi. Zbog istančanog okusa i rijetkosti, Cvijet soli ne koristi se u pripremi namirnica već se nježnim soljenjem dodaje gotovim jelima kao završni kreator osnovnog okusa hrane. Upravo zbog potrebe umjerenog doziranja, koja se poklapa sa svjetskim zdravstvenim preporukama, Cvijet soli idealna je zamjena za običnu kuhinjsku sol i neizostavni dio raznolike, umjerene i uravnotežene prehrane. Kada bi se vratili uravnoteženoj, raznolikoj i umjerenoj prehrani Mediterana, ukras svakog izvornog jela bilo bi zrno vrhunske morske soli – Cvijeta soli.

 

Program 3. festivala soli Solane Nin

Antička slana gozba Dina Galvagna, recepti za antičku ljepotu i rimske igre

  • 09.00 – 20.30h Ručno pakiranje soli
  • 10.00 – 11.30h Radionica aromaterapije, voditeljica: aromaterapeutkinja Nikolina Alviz Deverić Kako koristiti sol u kozmetici, za njegu tijela i lica. Zanimljive činjenice o korištenju soli.
  • 11.30 – 12.30h Radionica nutricionizma, voditeljica: nutricionistica Karmen Matković, Definicija hrane Blagodati soli i njena pravilna primjena u kuhinji.
  • 17.00 – 18.30h Antička gozba by Dino Galvagno Najbolje od rimske kuhinje
  • 18.30 – 19.30h Rimske igre Natjecanje muškaraca u antičkim igrama. Natjecanje žena u pripremi antičkog recepta.
  • 19.30 – 20.30h Radionica antičke kozmetike Izrada soli za kupanje po antičkim receptima. Korištenje soli u antičkoj kozmetici (njega tijela i kože).
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...