Crne prognoze: U siječnju bi ebolom moglo biti zaraženo milijun i pol ljudi

Američki Centar za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) u utorak je objavio najnovije projekcije širenja virusa ebole u Zapadnoj Africi. Izrađene uz pomoć računalnih simulacija, projekcije nude najgore i najbolje moguće scenarije širenja bolesti u Liberiji i Sijera Leoneu.

Prema najoptimističnijem modelu, koji podrazumijeva da se mrtvi ukapaju na siguran način i da se 70% pacijenata liječi u okruženju koje smanjuje rizik od dalje zaraze, epidemija bi mogla biti ‘skoro gotova’ do 20. siječnja iduće godine. No, trenutno je samo 18% oboljelih u kontroliranim uvjetima u Liberiji, i 40% u Sijera Leoneu.

Prema najgorem scenariju, Liberija i Sijera Leone mogli bi imati 21.000 oboljelih od ebole do kraja ovog mjeseca, a čak 1,4 milijun oboljelih do 20. siječnja. Najgori scenarij podrazumijeva da će se bolest nastaviti razvijati kao i do sada, bez daljih mutacija koje bi podigle zaraznost, no i bez daljih akcija čiji bi cilj bio zaustavljanje epidemije.

Trenutno, službeni broj oboljelih je 5.843, od čega je 2.803 umrlih, prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije.

– Moj predosjećaj jest da ćemo, s akcijama koje sada poduzimamo, uspjeti spriječiti najgori scenarij, rekao je Dr. Thomas Frieden, direktor CDC-a.

– No, važno je razumjeti da bi moglo doći do njega, naglasio je.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame već je najavila slanje 3000 vojnika koji bi u Liberiji trebali izgraditi 17 bolnica sa po 100 kreveta. Amerika također šalje i 400.000 paketa za kućnu njegu, u kojima se nalaze rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju, kako bi pomogli obiteljima da se brinu za bolesne kod kuće.

Iako stručnjaci ističu da je liječenje kod kuće opasnije od liječenja u bolničkoj izolaciji, mnoge nevladine organizacije već su počele učiti obitelji kako pravilno pružati kućnu njegu oboljelima od ebole.

– Ova epidemija će se neizbježno preseliti u kuće, i ideja kućne njege mora postati naglašenija, rekao je Ken Issacs, potpredsjednik jedne od humanitarnih organizacija, i napomenuo da bi do kraja godine moglo biti više od 100.000 oboljelih.

– Što će onda učiniti? Prekasno je. Nitko neće izgraditi 100.000 bolničkih kreveta, rekao je Isaacs.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...