Prema njemačkom nutricionistu: Pravila o zdravoj prehrani su glupost!

Podjela na zdrave i nezdrave namirnice je pogrešna jer su mnoge tvrdnje, poput one da neko voće ili povrće štiti od raka, znanstveno potpuno neutemeljene”, tvrdi njemački nutricionist Uwe Knop, a prenosi portal welt.de.

Smatra da bi ljudi prilikom izbora namirnica trebali znatno više slušati vlastito tijelo nego savjete navodnih stručnjaka. Naime, svaki čovjek je drugačiji i ima drugačije potrebe što generalne podjele hrane čini beskorisnim.

“Istraživanja koja se provode u sferi nutricionizma daju vrlo kontradiktorne rezultate. Vrlo mali broj savjeta koji se prezentiraju kao znanstvene činjenice zapravo je dokazano”, upozorava Knop.

Kao primjer navodi crveno meso koje prema jednim istraživanjima uzrokuje rak crijeva dok je u drugima “dokazano” da vegetarijanci imaju znatno veći rizik oboljenja od te vrste raka. Sličnu transformaciju doživjela je i kava za koju se prvo tvrdilo da tijelu oduzima dragocjenu tekućinu, a sada pomaže u prevenciji raka i gihta.

“Čak nije dokazano da voće i povrće štiti od raka te da je crni kruh bolji od bijelog, a godinama kao zdravo percipirano maslinovo ulje prema najnovijim studijama ima štetno djelovanje na žlijezde u organizmu”, podsjeća Knop.

Knop tvrdi da ljusko tijelo zna što želi i što mu treba. Traži uravnoteženu prehranu na način da prvo izražava želju za određenom namirnicom, a kasnije šalje signale ugode i zadovoljstva.

“Trebamo osluškivati što nam tijelo želi reći, jesti samo kad smo gladni, jesti polako te uživati u svakom zalogaju”, zaključuje Knop.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...