Izboj plazme šokirao znanstvenike: Ovo je 10.000 puta jače od bilo čega do sad

NASA-in svemirski teleskop Swift uhvatio je najjači, najtopliji i najdugotrajniji izboj sunčevih baklji ikada viđen u povijesti. Radi se o izbojima plazme na zvijezdi DG Canum Venaticorum, crvenom patuljku udaljenom samo 60 svjetlosnih godina od Zemlje, a znanstvenike je šokirala činjenica da je bio čak 10.000 puta jači od bilo čega dosad zabilježenog.

– Vjerovali smo da izboji iz crvenih patuljaka ne traju duže od jednog dana, no Swift je zabilježio čak sedam moćnih erupcija u periodu od dva tjedna, rekao jeStephen Drake, astrofizičar na NASA-inom Goddardovom Centru za svemirske letove, koji upravlja satelitom Swift.

Ova ‘superbaklja’ nastala je u binarnom sustavu s dva tamna crvena patuljka, koji imaju mase od samo jedne trećine mase našeg Sunca. Te dvije zvijezde kruže jedna oko druge na udaljenosti od oko tri astronomske jedinice, što je premala udaljenost da bi Swift mogao razaznati koja je od dvije zvijezde doživjela tako nasilnu erupciju.

– Cijeli sustav nismo baš proučavali, jer nam nije bio na listi zvijezda koje bi mogle imati velike izboje, rekla je Rachel Osten, astronom koja radi na razvoju svemirskog teleskopa James Webb.

– Nismo imali pojma da DG CVn ima to u sebi, kazala je Osten.

– Pune tri minute, svjetlost baklje bila je jača od svjetlosti obje zvijezde zajedno duž cijelog elektromatnetskog spektra, rekao je Adam Kowalski s Goddardovog Centra.

No taj izboj nije bio usamljen. Tri sata kasnije, pojavila se nova baklja gotovo identičnog intenziteta, a slabiji redoviti izboji nastavili su se idućih 20 dana.

Sunčeve baklje izbijaju zbog promjena na magnetskim poljima zvijezda. U aktivnim regijama dolazi do izobličavanja magnetskih polja, koja potom skladište energiju poput opruge. Kada nakupljena energija pređe određenu granicu, dolazi do strahovitog izboja plazme, takozvane sunčeve baklje.

Kako se radi o malim, relativno mladim zvijezdama, astronomi su vjerovali dajednostavno nemaju dovoljno energije za stvaranje visokoenergetskih sunčevih baklji, no ključan element u ovom slučaju bila je izrazito brza rotacija.

Obje zvijezde u tom sustavu okreću se oko svoje osi čak 30 puta brže od našeg Sunca, što je značajno utjecalo na aktivnost magnetnih polja obje zvijezde.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...