Mediterana kakav je nekad bio više nema

Do 12. studenog je rok do kada se marketinške agencije mogu javiti na najnoviji natječaj koji je raspisala Hrvatska turistička zajednica (HTZ), a riječ je o ‘Izboru krovnog komunikacijskog koncepta – Big Idea’. Iza suhoparnog naziva natječaja krije se potraga za novim turističkim sloganom Hrvatske, ali i ne samo to. Marketinški stručnjaci specijalizirani za ‘kreativu’ trebaju osmisliti snažan idejni koncept koji će predstavljati našu zemlju kao atraktivnu i prepoznatljivu turističku destinaciju, i to do 2020. godine.

HTZ je, kako se navodi u natječajnoj dokumentaciji, spreman za to platiti 2,5 milijuna kuna. U HTZ-u su nam objasnili da su se u procjeni vrijednosti posla rukovodili cijenama na tržištu, međutim na taj iznos ljudi iz marketinške branše različito reagiraju.

Pojedini sugovornici nam kažu da je to prevelik iznos te da se čitav koncept može osmisliti za puno manje novca, pogotovo kada su u pitanju hrvatske agencije. No kvaka je u tome da je riječ o međunarodnom natječaju pa se može i postaviti pitanje je li zapravo riječ o premalo novca koji se nudi za usluge najoriginalnijeg mogućeg globalnog brendiranja Hrvatske. Pritom se cilja prvenstveno na tržišta Njemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Francuske, Skandinavije, Slovenije, Poljske i Rusije.

Damir Ciglar, suvlasnik i direktor agencije Imago rekao nam je kako ne misli da se radi o velikom novcu, jer u ovakvom poslu mogu konkurirati prvenstveno jake inozemne agencije. Iako još donedavno nije mislio da će se Imago javiti za taj posao, baš im se, kaže, ovih dana javila jedna jaka britanska agencija koja im je ponudila da se zajedno prijave za ‘Big Ideu’ HTZ-a, tako da prijavu razmatraju.

‘Prije bih se usudio reći da je iznos od 2,5 milijuna kuna premalen. Traži se jako puno posla, slogan je samo dio priče, treba izraditi kompletan komunikacijski koncept. Bez stranog marketinškog partnera nijedna hrvatska agencija ne može odraditi ovaj posao’, smatra Ciglar. Stranoj agenciji se isplati ući u ovaj posao unatoč nevelikom budžetu jer, kako kaže, to joj otvara put za daljnje projekte na hrvatskom tržištu.

Jedna PR stručnjakinja nas je upozorila kako je primjerice komunikacijski koncept, i to za ‘jednokratni’ projekt Dubai Expo koštao čak milijun i pol eura.

O tome da se ne radi o veliku iznosu, složio se i Davor Bruketa iz agencije Bruketa&Žinić koji zasad nije htio detaljnije komentirati tender jer ga još nije proučio. No kaže kako ‘nijedna agencija u Hrvatskoj nema reference da sama odradi ovaj posao’ te da je moguće da će se Bruketa&Žinić javiti na natječaj. Po svemu sudeći, i oni će to odraditi u partnerstvu s nekim stranim ‘kreativcima’.
U HTZ-u kažu da traže ‘visokospecijalizirane agencije s dugogodišnjim iskustvom u ovom području’.

‘U potrazi smo za krovnom idejom koja donosi jedinstven prijedlog – jednostavnu, lako razumljivu poruku o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji koja utječe na potrošača da posjeti zemlju’. Konkretno agencije moraju ponuditi: značenje, koncept i pozadinsku priču koja podupire ideju. Usto moraju izraditi poseban priručnik i primjere kako se ta ideja može primijeniti u različitim medijima’, ističu. Slogan mora biti prilagođen na minimalno 10 jezika, izrađuju se fotografije, vizualni koncept i motivi, 20 pojmova/riječi ili fraza koje upućuju na temeljnu ideju…

U uži krug ulazi pet agencija i njihove će ideje bit će testirane na osam glavnih tržišta u razdoblju od mjesec dana.

Na naše pitanje je li uobičajeno da se koncept bira čak do 2020., u HTZ-u kažu: ‘Nigdje se na svijetu on ne bira na godinu, dvije. Brend ne može zaživjeti preko noći; njegova primjena i jačanje svijesti o istome traje i rok od pet do 10 godina i jest optimalan.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...