Napokon riješen misterij Bermudskog trokuta: Ekplozije plina uzrok svega!

Misteriozni krateri koji su se ranije ove godine počeli pojavljivati u Sibiru potaknuli su brojne teorije o njihovom podrijetlu. Znanstvenici sada vjeruju da su ih uzrokovale podzemne eksplozije plina, a ovo objašnjenje moglo bi objasniti i nestanak brodova i zrakoplova u kontroverznom području poznatom kao Bermudski trokut, piše Daily Mail.

Za tri goleme sibirske rupe tvrdilo se da su ljudska podvala, posljedica pada meteorita, ali i zalutalih raketa. No, nakon sondiranja najvećeg kratera znanstvenici su priopćili kako su uzrok najvjerojatnije podzemne eksplozije plina.

Zagrijavanje iznad površine zbog neobično toplih klimatskih uvjeta i odozdo zbog geoloških linija razdvajanja, dovelo je do ogromnog ispuštanja plinskih hidrata. To su oblici vode nalik ledu koji sadrže molekule plina, poglavito metana, objasnili su stručnjaci.

Osobađanje hidrata plina bio je glavni element nastanka kratera, smatraju znanstvenici. Ti hidrati osim u regijama poput Sibira, u nekim dijelovima svijeta postoje na dnu oceana.

Bermudski trokut nalazi se između Bermuda, Floride i Portorika u Atlantskom oceanu, a i on bi mogao biti posljedica reakcija hidrata plina, tvrdi ruski znanstvenik Igor Yeltsov. Hidrati se u jednom trenutku počinju aktivno raspadati, prilikom čega se metanski led pretvara u plin. To nalikuje nuklearnoj reakciji i proizvode se ogromne količine plina.

Posljedica je zagrijavanje oceana, a brodovi počinju tonuti u vodu s ogromnim udjelom plina. I zrak na tom području postaje prezasićen metanom zbog čega atmosfera postaje izuzetno turbulenta što dovodi do pada zrakoplova.

U izvješću o tvrdnjama, sibirski krateri nazivaju se dalekim rođacima Bermudskog trokuta.

Inače, Državni ured za oceane i atmosferu američke vlade za nesreće na području Bermudskog trokuta krivi loše vrijeme i navigaciju. Tvrde da se broj nestalih vozila na tom području ne razlikuje od ostatka svijeta. Teoriju da je misteriozna nadnaravna sila kriva za nesreće brodova i zrakoplova nazivaju mitom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...