Narodni muzej organizira edukativne radionice “Putevi fotografije”

Grad Zadar mnogi nazivaju gradom fotografije u kojem su svoje početke fotografiranja započeli i neki od poznatih hrvatskih fotografa, kao što su braća Ante i Zvonimir Brkan. Ljepotu zadarske arhitekture i života u Zadru prepoznali su do sada i zauvijek ih zabilježili i brojni posjetitelji grada Zadra. S ciljem da doprinesemo da Zadar i dalje ostane grad fotografije, Narodni muzej Zadar Vas poziva da zajedno s nama naučite osnove fotografiranja i okušate se u fotografiranju na ulicama grada u kojem ste proveli svoje djetinstvo.  Pozivamo Vas da, uz pomoć stručnog voditelja radionica, fotografa Borisa Zubčića, i vlastitih fotoaparata ili mobitela zauvijek zabilježite odabrane trenutke i pritom se zabavite. Sudjelovanjem u radionicama naučit ćete osnove fotografije i stvorit ćete vlastite fotografije koje će biti izložene na izložbi u Kneževoj palači od 20. studenog, 2014. godine.

Otvorenje Vaše izložbe će biti 20. studenog u 12:00 h u atriju Kneževe palače. Izložba Vaših fotografija će biti uvodna izložba u izložbu velikana fotografije Ante Brkana koja se planira postaviti krajem prosinca u Galeriji umjetnina Narodnog muzeja Zadar. Na izložbi Ante Brkana bit će postavljeno 70-ak njegovih fotografija na temu zadarskog Varoša koje su izdvojene iz fundusa Narodnog muzeja Zadar. Zahvaljujući Zadarskoj županiji, osnivaču Narodnog muzeja Zadar, koja je otkupila tijekom proteklih godina negative Ante Brkana, u fundusu Muzeja se nalazi oko 30 000 negativa tog velikog umjetnika fotografije od kojih ćete dio imati prilike vidjeti na izložbi. Braća Brkan su ostavila velik neizbrisiv trag u svijetu fotografije i s razlogom ih se naziva umjetnicima fotografije. Na edukativnim radionicama u Gradskoj straži, Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, bit ćete upoznati i s dijelom njihovog iznimnog fotografskog opusa.

Također, imat ćete prilike pronaći mjesta u Zadru koja su oni zabilježili u svojim fotografijama, kako biste osjetili trenutak njihove inspiracije i stvorili vlastite fotografije po njihovom uzoru. Cilj ovih radionica je i obratiti pažnju na rad braće Brkan kako bismo sve sudionike upoznali, a neke tek i podsjetili na taj izniman i vrijedan trag u svijetu fotografije. Vaša zadaća je da ponesete svoje fotoaparate ili mobitele i pridružite nam se u stvaranju neizbrisivih trenutaka koji će pokazati da u gradu Zadru uvijek ima onih osoba koje žele naučiti nešto novo i pritom se zabaviti.

Dopustite nam da Vas uvedemo u svijet fotografije i pokažemo Vam koliko zanimljiv može biti, stoji u priopćenju Narodnog muzeja.

Radionice će se održavati u šest termina, dva puta tjedno u trajanju od dva školska sata (90 minuta) u prostoru Gradske straže, Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar. Trajati će tri tjedna, započinju 20. listopada, a završavaju 10. studenog, 2014. godine. Radionice će se održavati u poslijepodnevnim satima, a o točnom rasporedu (koji će biti definiran prema dogovoru s polaznicima) polaznici će biti obaviješteni na vrijeme. Program radionica je podijeljen u dva dijela. Prvi dio će biti ostvaren preko predavanja, odnosno teorijskog dijela, u kojem će se sudionici upoznati sa povijesti fotografije, osnovama fotografiranja, pravcima u fotografiji i proučavanjem fotografije. Također, nastojat će se teorijski povezati sa radom Ante i Zvonimira Brkana, o kojima će posebno biti riječ prilikom govora o crno – bijeloj fotografiji. Drugi dio radionica je predviđen za odlazak na teren, odnosno kao praktični dio u kojem sudionici sami stvaraju vlastite fotografije povezujući ih s teorijskim dijelom. U terenskom dijelu radionica, sudionici će, uz stručnu pomoć voditelja radionica, fotografirati portrete, krajolik, arhitekturu, bit će upućeni i u modnu, sportsku i uličnu fotografiju, kao i u makro fotografiju.

Cijena sudjelovanja na radionicama je 20 kuna po osobi po terminu, odnosno 120 kuna za svih šest termina.

Prijave za sudjelovanje u radionicama se primaju najkasnije do subote, 18. listopada, 2014. godine. Prijaviti se možete putem e-mail adrese: [email protected], pozivom na broj: 023/ 211 – 198 ili dolaskom u Gradsku stražu ili Kneževu palaču. Prilikom prijave ostavite svoje ime i prezime, e-mail adresu i kontakt broj.

Organizator: Narodni muzej Zadar, ravnateljica Renata Peroš, Galerija umjetnina, kustosica Nevena Štokić, Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar, Branislav Jelenić, muzejski pedagog, Ivana Dražić i Lucija Vuica, vanjske suradnice Narodnog muzeja Zadar, Domagoj Dražina, pripravnik muzejski pedagog.

Voditelj radionica: Boris Zubčić, vanjski suradnik Narodnog muzeja Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...