Milanu Bandiću ukinut pritvor! Izlazi li zagrebački gradonačelnik na slobodu?!

Kako doznajemo, iz “procesnih razloga” izvanraspravno vijeće je ukinulo rješenje o određivanju istražnog zatvora zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i ostalim osumnjičenicima. Odnosno, to znači da je odluka o pritvaranju Bandića i ostalih ukinuta iz formalno-pravnih razloga jer sudac istrage nije u dovoljnoj mjeri obrazložio razloge zbog kojih smatra da se svrha istražnog zatvora ne može ostvariti blažim mjerama, odnosno jamstvom.  Iako su se nedavno u tom kontekstu spominjali samo Petar Pripuz, Miro Laco i Ivan Markus, potvrđeno je kako isto vrijedi i za “hrvatskog batmana” Bandića. Naravno, ukidanje ovog rješenja ne znači da će oni  izići iz Remetinca, jer je novo ročište na kojem će sudac istrage ponovno odlučivati o istražnom zatvoru zakazano za nadolazeći ponedjeljak, odnosno za tri dana.

Još početkom prošlog tjedna sudac Zdenko Posavec odredio je istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio. Pripuz je za obranu sa slobode ponudio jamstvo od 7,7 milijuna kuna, a nakon što je ta odluka postala pravomoćna, njegovi su odvjetnici tu sumu uplatili na poseban račun suda. Nakon što je sud zaprimio odluku o uplati, Pripuz, kojem je istražni zatvor bio određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, pušten je da se brani sa slobode. Uz to, Pripuz je dao ostavku na mjesto predsjednika uprave C.I.O.S.-a. Osim njega, danas su na slobodu pušteni i Miro Laco i Ivan Markus, koji su uplatili po 100.000 kuna jamčevine da bi se mogli braniti sa slobode.

Očekuje se da će na novom ročištu u ponedjeljak, na koje će iz Remetinca biti doveden i Bandić, još neki suosumnjičenici ponuditi jamčevinu. Do sada je tu mogućnost najavio i Ljubičićev odvjetnik koji je jučer potvrdio da je njegov branjenik, uz jamčevinu od 2,4 milijuna kuna ponudio i ostavku na svoju dužnost, kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz. Za razliku od njih glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere Agram, ranije je najavio da ne planira podnijeti ostavku, a njegov je odvjetnik izjavio da nisu razmišljali o jamčevini.

Istragom je obuhvaćeno šesnaest osoba i dvije tvrtke. Tužiteljstvo je najavilo blokadu imovine te ispitivanje oko 270 svjedoka tijekom istrage, što dakako može potrajati mjesecima. Među svim nedjelima zagrebačkog gradonačelnika, sumnjiči ga se da je oštetio i grad kojim je upravljao dvanaest godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom kada je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. godine navodno oštetio i Državni proračun. Sveukupnu štetu u “slučaju Bandić” tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...