Cestitka_Uskrs

Nokia odlazi u povijest: Kraj za jedan od najpoznatijih mobilnih brandova

Nakon što je Apple predstavio iPhone 2007. godine, brojne mobilne kompanije pokušale su se prilagoditi novim trendovima na tržištu koje je postavila Jobsova kompanija (telefoni bez fizičke tipkovnice i s ekranima osjetljivim na dodir), no ekipa iz Nokije koja je tada u potpunosti dominirala mobilnim tržištem smatrala je da telefoni s ekranima osjetljivim na dodir nikada neće biti dobri kao oni s fizičkom tipkovnicom. Ovakvo razmišljanje pokazalo se potpuno pogrešnim te je s vremenom smanjena prodaja Nokijinih telefona – njihovi prvi modeli s ekranima osjetljivim na dodir nisu se pokazali dovoljno konkurentnima, a korisnici nisu bili zadovoljni niti s operativnim sustavom Symbian.

Ovakvu situaciju iskoristili su konkurentni te je Samsung s vremenom preuzeo prvo mjesto na tržištu pametnih telefona i na cjelokupnom mobilnom tržištu, dok su problemi Nokije s vremenom postali sve veći. U Nokiji su krajem 2010. godine ‘pronašli rješenje’, odnosno novog izvršnog direktora koji je ponovno trebao Nokiju vratiti u sam vrh mobilnog tržišta te su iz Microsofta doveli Stephena Elopa. Zanimljivo je da su već tada neki tržišni analitičari Elopa prozvali trojanskim konjem čiji je cilj prodati Nokiju Microsoftu – prva velika Elopova odluka iz veljače 2011. godine bila je upravo partnerstvo s Microsoftom te je Nokia najavila da će njeni telefoni u budućnosti raditi na Windows Phone operativnom sustavu. Početak kraja ovog mobilnog branda počeo je u rujnu prošle godine kada je objavljeno da Microsoft kupuje Nokiju za 7,2 milijarde dolara – akvizicija je dovršena u travnju ove godine te je ubrzo nakon toga Microsoft najavio 18 tisuća otkaza (veliki broj otkaza odnosio se na ekipu iz finske kompanije).

Nakon akvizicije pametni telefoni i dalje su prodavani pod Nokijinim brandom, no kako prenose na BBC-u, to će se uskoro promijeniti te će se, umjesto Nokia Lumia, telefoni prodavati kao Microsoft Lumia – usprkos dogovoru prema kojem su se mobilni proizvodi još deset godina trebali prodavati pod imenom Nokia. Pametni telefoni Lumia 730/735 i Lumia 830 tako će vjerojatno biti posljednji modeli koji će se prodavati pod imenom Nokia Lumia.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...