Od sutra počinje zimsko vrijeme, ne zaboravite pomaknuti kazaljke!

Ljetno računanje vremena završava ove nedjelje, 26. listopada u 3 sata, i počinje zimsko računanje vremena, tako što će se pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, u nedjelju u 3 sata računati kao da je 2 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Zimsko računanje vremena u noći sa subote na nedjelju odrazit će se i na željeznički promet u državi, navode iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

Zato su u elektrotehničkim službama i prometnim uredima HŽ Infrastrukture organizirana posebna dežurstva osoblja, kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili nanovo, točno vrijeme.

U željezničkome će prometu zbog pomicanja vremena s 3 sata na 2 sata tri putnička vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Riječ je o po jednome vlaku na relacijama Vinkovci – Zagreb (stajat će u kolodvoru Vinkovci), Varaždin – Zagreb (stajat će u kolodvoru Varaždin) i Osijek – Zagreb (stajat će u kolodvoru Špišić Bukovica).

Iz Hrvatskog autokluba (HAK) upozoravaju vozače da u razdoblju zimskog računanja vremena, od posljednjeg vikenda u listopadu pa sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Motociklisti cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnje na svojim motociklima.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) podsjeća da se s povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...