Plati i gledaj: Google uvodi pretplatu za gledanje videozapisa na YouTubeu?

Govoreći o statistici posjeta na najpopularnijem video servisu na svijetu, Googleova direktorica Susan Wojcicki rekla je kako danas oko polovice posjeta YouTubeu dolazi s mobilnih uređaja. To je povećanje u odnosu na prošlo razdoblje kada su iz ove kompanije napomenuli da udio posjetitelja s mobilnih uređaja iznosi 40 posto.

Osim o broju posjetitelja ovog servisa, Wojcicki je rekla kako u njenoj kompaniji razmišljaju i o načinu naplate gledanja sadržaja na YouTubeu kao alternativu za prikazivanje oglasa uz gledanje videa, što je trenutno glavni izvor njihove zarade. Dosadašnji način rada YouTubea (sadržaj je besplatan, ali se prikazuju oglasi) omogućio im je da privuku više od milijardu korisnika, no Wojcicki vjeruje da će jednom doći do točke kada će ljudima dosaditi oglasi i oni će htjeti gledati sadržaj u kojem nema niti jednog oglasa. Ona je pretplatnički model pristupa YouTubeu opisala kao ‘zanimljiv’, a na The Guardianu kažu da pretplate na YouTubeu nisu novitet jer ih je ova kompanija prvi puta predstavila sredinom prošle godine kada su ovu opciju omogućili nekim video kanalima na ovom servisu – njima je dana mogućnost naplaćivanja gledanja nekih videozapisa te im pripada 55 posto zarade.

Ipak, prošle su godine iz National Geographica (čiji je kanal imao mogućnost pretplate) priznali da naplaćivanje sadržaja putem YouTubea ne ide baš najbolje te je pitanje koliko bi se korisnika, koji su navikli da su svi videozapisi na YouTubeu potpuno besplatni, odlučilo na plaćanje pretplate samo kako im se ne bi prikazivali oglasi. ‘Ako pogledate medije, većina njih ima i oglase i pretplatu’, komentirala je moguće promjene na YouTubeu Wojcicki, no nije rekla kada bi ova opcija naplaćivanja pristupa sadržaja mogla postati dostupna.

Osim uvođenja pretplate na YouTube, Google već neko vrijeme priprema i YouTube glazbeni servis, no nije poznato niti kada će ovaj servis postati dostupan korisnicima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...