Prezentacija projekta iške keramike u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja

Narodni muzej Zadar, u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar i Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar organizira prezentaciju cjelovitog projekta trajnog očuvanja i zaštite tradicijskog lončarstva Velog Iža koje spada u vrijednu  nematerijalnu kulturnu baštinu jadranskog prostora. Iško lončarstvo zbog svog izuzetnog tradicijskog i kulturnog značaja, Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 02.srpnja 2009. godine ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a nominirano je i za UNESC-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Zajedničkom sinergijom, podrškom i razumijevanjem ovih ustanova osigurava se permanentna i sustavna briga u njegovu očuvanju i prenošenju znanja na mlađe generacije posebnim edukativnim programima i stručnim prezentacijama kroz organizaciju radionica, predavanja, izrade stručnih publikacija, izložbi i drugih raspoloživih načina i oblika rada.

Projekt će prezentirati: mr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, dr. sc. Jakov Vučić, v.d. ravnatelja Arheološkog muzeja Zadar i Marijana Bakmaz, prof. ravnateljica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar.

Stručni voditelj radionice je Frane Šunić, muzejski tehničar – djelatnik Arheološkog muzeja Zadar.

Posebno nam je zadovoljstvo i čast pozvati Vas da nazočite prezentaciji ovog projekta u sklopu  kojega će se organizirati radionica izrade iške keramike i kuhanje brudeta na tradicijski iški način.

Program

Utorak, 28. listopada 2014. g.

– 11,00 sati – Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar – prezentacija projekta i kuhanja brudeta na tradicijski način uz degustaciju jela,

– 12,00 sati – Arheološki muzej Zadar – otvaranje i početak rada radionice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...