Pripremite se – novi Windowsi nose broj 10

Microsoft je i službeno predstavio novu verziju OS-a Windows, a ‘devetka’ se izgubila iz glasina te ustupila mjesto za Windows 10. Nova generacija operativnog sustava iz Redmonda ‘prelazi granicu’ pa su napomenuli da ne bi bilo ispravno novi sustav zvati Windows 9 ili Windows One. Microsoftov Terry Myerson na početku prezentacije izjavio je da je posrijedi sustav koji će pokretati najveću lepezu uređaja do sada.

‘Windows 10 će donijeti pravo iskustvo korištenja u pravo vrijeme te će biti naša najpotpunija platforma do sada’, rekao je Myerson, nakon što je otkrio da s novim operativnim sustavom stiže jedinstvena aplikacijska platforma; jedna trgovina, jedna platforma i jedna obitelj proizvoda. Ono što su u kompaniji radili već neko vrijeme za novi sustav nakon reakcija na Windows 8.x je približavanje poznatih elemenata sa ‘sedmice’ i kombiniranje funkcionalnosti sa sustava u verzijama 8.x.

Upravo taj element ‘poznatog’ kompanija je namijenila posebno poslovnim korisnicima i tvrtkama, jer ‘će se naći u okružju kojeg poznaju od ranije uz sve pripadajuće alate’. Nekolicina stručnjaka je odmah po prezentaciji zaključila kako poduzeća sada istinski nemaju razloga izbjegavati novi sustav, posebno ako prelaze s Windowsa 7.

Joe Belfiore demonstrirao je Windows Technical Preview Build 9841, a vrijedi napomenuti kako značajke koje zanimaju krajnje potrošače nisu bile prioritet, iako je bilo riječi i o tome. Uobičajena stolna računala (i ostala računala kojima primarni način upravljanja nije onaj dodirom) ‘metro’ aplikacije otvarat će u prozorima – baš poput uobičajenih programa. ‘Želimo da korisnici na računalima s mišem i tipkovnicom imaju svoje poznato sučelje’, rekao je Belfiore za vrijeme prezentacije.

Baš kako su stare informacije i procureni buildovi sustava sugerirali, uz izbornik Start novi operativni sustav donosi i Task View, koji se ponaša vrlo slično Exposeu na Appleovom OS-u X. Posrijedi je sučelje koje korisnicima omogućuje prikaz i korištenje više radnih površina na kojima se nalaze različite grupe programa/aplikacija. Otkriven je i Snap Assist UI kojim se lakše može ‘ugrabiti’ prozore programa i aplikacija s više radnih površina, a u kompaniji smatraju kako će ovim značajno povećati produktivnost korisnika, iako nije riječ o mogućnosti koja je ‘revolucionarna’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...