Zahlađenje pred vratima, gotovo je “bablje ljeto”: Stiže nam snijeg i jak sjeverac, temperature idu – u minuse!

Za razliku od rujna, listopad je donio natprosječno toplo vrijeme, no čini se kako ćemo se već u drugoj polovici ovog tjedna ‘suočiti’ s drastičnom nižim temepraturama, koje bi ponegdje mogle donijeti i snježne pahulje.

Sredinom tjedna stiže nova ciklona u naše krajeve. Znatno će zahladiti, a temperature će se spustiti na samu nulu. Riječ je o cikloni s frontalnim sustavom koja će vjerojatno i trajno otpuhati bablje ljeto s našeg područja, piše Crometeo.hr.

Pripremite toplu odjeću

Spomenuti prodor sigurno će značajno sniziti temperature mora, ali još i više temperature zraka. Kratke rukave zamijenit ćemo toplijom odjećom, a nađe li se tko sljedećih dana u višim planinama, zatrebat će mu i prava zimska obuća.

Ponedjeljak nam je donio nastavak topline, u mnogim krajevima i dosta sunca. Tijekom noći na srijedu ciklonalni će se centar premjestiti nad sjeverni Jadran uz daljnje produbljivanje, a ciklona će tijekom srijede sa svojim frontalnim sustavom prijeći preko Jadrana. U pozadini ciklone čitavo će naše područje preplaviti hladna kontinentalna zračna masa.

Iako će se vrijeme u drugom dijelu tjedna stabilizirati, bit će znatno hladnije, osobito u noćnim i jutarnjim satima.

Kopno

U ponedjeljak će prevladavati lijepo i suho vrijeme, s više sunca, a možda opet i malo toplije. Najviša dnevna većinom od 19 do 24°C.

U utorak postupno sve oblačnije, ali i dalje iznadprosječno toplo. Ujutro je ponegdje moguća sumaglica ili magla, osobito u Slavoniji. Tijekom dana mjestimice može biti kiše u manjoj količini. Vjetar većinom slab, u gorskim područjima ponegdje umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 13, a najviša dnevna uglavnom od 18 do 23°C.

U srijedu jaka kiša, zahlađenje i jak sjeverac, u gorju snijeg

U srijedu već od jutra posvuda jače pogoršanje. Oblaci, jaka kiša, mjestimični pljuskovi s grmljavinom, zahlađenje i jak vjetar sjevernih smjerova. Moguća je obilna kiša, osobito u noći i prijepodne. Poslijepodne će kiša u većem dijelu unutrašnjosti oslabjeti i prestati. U najvišem gorju može pasti i malo snijega. Temperatura zraka u noći i rano ujutro još od 8 do 15°C, a tijekom dana u većini mjesta između 6 i 11 Celzijevih stupnjeva, u gorju i niža.

U sličnom tonu nastavit će se i u četvrtak. Iako će se od petka i u dane vikenda vrijeme stabilizirati i bit će dosta sunčanih razdoblja, osjetno će zahladiti.

Jutarnje temperature spustit će se i preko ništice u minuse, a najviše dnevne kretat će se tek oko 10 °C.

Dok je u Zagrebu predviđena jutarnja temperatura za vikend nula stupnjeva, u Varaždinu i Slavoniji će primjerice ona otići i u minuse.

Jadran

Prvi dan tjedna donosi djelomično sunčano vrijeme, ponegdje uz promjenjivu naoblaku. Više oblačnih razdoblja bit će na sjevernom Jadranu gdje ponegdje može biti rosulje ili slabe kiše, a najviše sunca na jugu Dalmacije. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo jugo, u Dalmaciji noću tiho ili burin, danju uglavnom slab jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C, ponegdje u zaobalju malo niže.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom utorka. Najviše oblaka bit će na Kvarneru, osobito u njegovom zaleđu, gdje je mogućnost za kišu najveća. U većini ostalih predjela suho iako osobito navečer na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji postoji mogućnost slabe kiše mjestimice. Puhat će slabo do umjereno jugo, navečer će na Kvarneru ojačati, a na otvorenom moru sjevernog Jadrana okrenuti na pojačan lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 24°C, u zaleđu Kvarnera malo niže.

Olujna bura s orkanskim udarima

U srijedu nam stiže promjena vremena. Jače naoblačenje već će u noći zahvatiti sjeverni Jadran. Oborine neće biti ravnomjerno raspoređene, ponegdje će pasti preko 20 litara kiše po metru kvadratnom, a ponegdje, uglavnom na zapadnoj obali Istre, očekuju se tek neznatne oborine. Kiša, pljuskovi i grmljavina prema sredini dana širit će se na Dalmaciju. U najvišim planinama kiše će prijeći u susnježicu i snijeg. Prestanak oborine i djelomično razvedravanje prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, a do večer i veći dio Dalmacije. Jaka bura već će u noći zapuhati na sjevernom Jadranu, podno Velebita bit će olujna s orkanskim udarima. U Dalmaciji jugo, a prije prelaska u buru ponegdje će zapuhati umjeren lebić. Jaka bura s olujnim udarima tijekom dana proširit će se na cijelu obalu.

Navečer će bura malo oslabiti i u većini predjela okrenuti na umjerenu do jaku tramontanu. Najtoplije će biti još u noći kada ponegdje uz obalu i na otocima temperature mogu dosezati 20°C. Pad temperature zraka prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, a potom će se širiti na Dalmaciji. U ranim popodnevnim satima u većini predjela bit će između 15 do 20°C, u zaobalju i nekoliko stupnjeva niže. Navečer daljnje zahlađenje, pa će temperature u zaobalju ponegdje pasti i ispod 5°C, a uz obalu i ispod 10°C.

Četvrtak će u većini predjela biti djelomično sunčan i suh. U zaleđu Kvarnera može biti malo kiše, u planinama susnježice i snijega. Navečer u srednjoj i južnoj Dalmaciji može biti slabe kiše, iznad 1200 metara susnježice i snijega. Puhat će umjerena do pojačana tramontana koja će na otvorenom moru imati olujne udare. Jutro će biti najhladnije u tjednu. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C.

Djelomično sunčano i u većini krajeva suho bit će tijekom petka. Uglavnom je još ujutro ponegdje u Dalmaciji moguća slaba kiša. Puhat će umjerena do pojačana tramontana i bura, na moru su i dalje mogući olujni udari tramontane. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C.

Pretežno sunčano bit će tijekom subote. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana i jaka. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C.

Stabilno pretežno sunčano, ponegdje i vedro vrijeme nastavit će se tijekom nedjelje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...