Devetero hrvatskih jedriličara putuje za Abu Dhabi

Devetero hrvatskih jedriličara putuje za Abu Dhabi na finale Svjetskog kupa. Gotova cijela hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija zaradila je tijekom sezone mjestu u finalu, među najboljima od najboljih, u floti od 20 natjecatelja po disciplini. Regata starta u četvrtak 27.11. Nagradni fond je 200 000 američkih dolara.

Šime Fantela i Igor Marenić u dvojcu 470, Ivan Kljaković Gašpić u samcu Finnu, Tonči Stipanović i Filip Jurišić u samcu Laseru, Tina Mihelić u samcu Laser Radialu, Pavle Kostov i Petar Cupać u skiffu 49er-u, te Martin Dolenc u pozivnoj disciplini surfanju sa zmajem predstavljat će Hrvatsku u finalu Svjetskog kupa u Abu Dhabiu od 27. do 30. studenog. Hrvatski jedriličari mahom danas putuju prema Emiratima, gdje će se pridružiti floti od oko 300 najboljih jedriličara svijeta. Duga je bila sezona, stanke u principu nije ni bilo, malo se svjetska flota olimpijskog jedrenja imala prigodu odmoriti tijekom listopada, nakon uzbudljivog Svjetskog prvenstva u Santanderu, gdje je naša reprezentacija uzela dvije srebrne medalje i četiri olimpijske norme za Rio 2016.

Možemo kazati da je ovo početak jedne nove ere u olimpijskom jedrenju. Puno novosti je u ovoj Olimpijadi, dosta korijenitih, sve s ciljem modernizacije sporta, privlačenja pozornosti sponzora i medija. Tijekom 2013. i 2014. testirali su se novi formati natjecanja, sustavi bodovanja, u olimpijski program ušle su nove discipline, neke sa stogodišnjom tradicijom poput klase Zvijezda su ispale, dio testova prošao je uspješno, no format regate ipak nije bitnije promijenjen, jer se noviteti u praksi nisu pokazali najbolje. Hoće li sve to nužno donijeti dobro jedrenju pokazat će vrijeme, nove smjernice Svjetskog jedriličarskog saveza (ISAF) naišle su na puno rasprave, dijelom i otpora, značajno su porasli i troškovi sudjelovanja primjerice u Svjetskom kupu, koji se sad održava na četiri kontinenta. Za male nacije sa skromnim budžetom poput našeg sigurno slijede veliki financijski izazovi koje neće biti jednostavno pratiti.

Finale Svjetskog kupa je velika novina ove sezone, malo doduše nezgrapno uvedena i na brzinu. Kad se SK već dobro zahuktao i stigao do četvrte regate iz serije od šest ISAF je predstavio novi format, zaključno sa finalom u Abu Dhabiu krajem studenog za 20 najboljih u svakoj disciplini. Dobri rezultati tijekom sezone donijeli su nam osam finalista Svjetskog kupa u olimpijskim disciplinama i devetog u pozivnoj disciplini. Atraktivni kitesurf ili jedrenje sa zmajem disciplina je koja bi se trebala priključiti olimpijskom svijetu u Tokiu 2020. godine, tako da je ISAF otvorio i njima vrata u impresivnom finalu koje će biti organizirano u najboljim manirima UAE-a.

Prvi dan jedrenja je 27. studenog, start je zakazan u 12 sati po lokalnom vremenu, dakle 9 po hrvatskom. Flota od 20 jedrilica vrlo je mala i taktika jedrenja sasvim je drugačija nego kad se jedri klasično u velikim flotama. Bodovne razlike stalno su male i svaka i najmanja greška skupo se plaća. Nakon tri dana nadmetanja deset najboljih ulazi 30. studenog u plov za odličja, gdje će jedriti za naslove pobjednika Svjetskog kupa i nagradni fond od 200 000 američkih dolara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...