EU traži 5.000 liječnika za borbu protiv ebole

Europska komisija je počela od europskih prijestolnica tražiti dodatne financije za borbu protiv epidemije ebole u Africi, uključujući i mobilizaciju 5.000 liječnika i “više tisuća medicinskog osoblja”, naveo je jedna europski izvor, prenosi AFP.

Povjerenici Humanitarne pomoći Christos Stylianides i zdravstva Vytenis Andriukaitis vode kontakte u tom smjeru s 28-oricom, jer je zbog ozbiljnosti situacije potrebna trenutačna reakcija, dodao je taj izvor.

Andriukaitis je na društvenoj mreži Twitter napisao da je nazvao ministre 14 država članica od kojih je tražio da pošalju medicinsko osoblje u zemlje zahvaćene ebolom, na što je dobio pozitivne odgovore.

Isti izvor je precizirao kako on treba nastaviti uspostavljati kontakte sa svim državama članicma, dok Stylianides, koji je također koordinator EU protiv ebole, poduzima slične korake kod ministara svog polja nadležnosti.

Komisija je tražila mobiliziranje 5.000 liječnika i više tisuća bolničkog osoblja kao i financijska i logistička sredstva, posebice prijevoza, objasnio je.

Medicinsko osoblje može biti mješovitog sastava, uključujući liječnike koje bi poslale i financirale države članice, osoblje mobilizirano u sklopu programa koje bi kofinancirala EU, kao i dragovoljci nevladinih organizacija.

Hitnu potreba za epidemiolozima i mobilnim ekipama

Komisija je već istaknula hitnu potrebu za epidemiolozima i mobilnim ekipama za borbu protiv epidemije u najudaljenijim selima i zonama.

Po povratku sredinom studenog iz triju zemalja u epicentru epidemije, Sijera Leonea, Liberije i Gvineje, dvojica povjerenika su odlučila ubrzati europsku mobilizaciju zbog ozbiljnosti stanja na terenu.

Isti izvor je naveo da se na sastanku ministara zdravstva u ponedjeljak mora razgovarati o sredstvima EU-a za borbu protiv epidemije.

Do sada se EU obvezala dati na raspolaganje više od milijardu eura za borbu protiv ebole, od kojih je 373 milijuna obećala Komisija.

Stylinaides je pred Europskim parlametom istaknuo da je potrebno učiniti više za ispunjavanje praznina i jačanje koordinacije na terenu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...