Inspektori zaštite prirode i policija s ostalim nadležnim službama konačno u operativnoj akciji “Smilje”

Zbog neprimjerenog načina sakupljanja smilja kojemu smo svjedoci, Ministarstvo je u suradnji sa MUP-om i drugim nadležnim službama pokrenulo odlučnu operativnu akciju za zaustavljanje devastacije samoniklog bilja na otocima. Jedan inspektor zaštite prirode po županiji ne može adekvatno osigurati provedbu zakona. Ključan problem je ulazak na privatne posjede i nanošenje štete otočanima. Tu je posebno važna suradnja inspekcije s policijom koja jedina ima ovlasti postupanja u zaštiti privatnog vlasništva. Zato smo krenuli u zajedničku operativnu akciju. Prva je bila na Krku, a danas se provodi na Pagu i Rabu,  rekao je Tonči Restović, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode za inspekcijske poslove, na konferenciji za medije održanoj povodom provođenja akcije zaustavljanja nepropisnog branja smilja.

Operativna akcija “Smilje” danas se provodi na otocima Rabu i Pagu, na kojima se sakuplja smilje usprkos zabrani koja je na snazi. Iznimno veliki problem uz uništavanje te samonikle biljke predstavlja devastacija privatnih posjeda otočana. U akciji uz inspektore zaštite prirode sudjeluju djelatnici policije, lugarske službe i čuvari prirode Javne ustanove “Priroda” Primorsko-goranske županije.

– Temeljem Zakona o zaštiti prirode policijski službenici MUP-a također su ovlašteni obavljati inspekcijski nadzor na temelju spomenutog Zakona u svim situacijama kada postoji sumnja da su počinjene kažnjive radnje povezane s nedopuštenim sakupljanjem samoniklih biljaka i njihovih dijelova, a taj nadzor nisu u mogućnosti provesti državni službenici inspekcije za zaštitu prirode. Pored toga valja istaknuti da inspektori za zaštitu prirode mogu zatražiti pomoć policije u svim situacijama kada naiđu na neopravdano protivljenje osoba prema kojima postupaju sukladno Zakonu o zaštiti prirode. U ovoj godini policija je intervenirala u četiri navrata i svim slučajevima je provela kriminalističko istraživanje ili je ono još uvijek u tijeku, a u dva navrata je tijekom policijskog postupanja oduzeto smilje koje je ilegalno ubrano,  istaknuo je Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije Ministarstva unutarnjih poslova.

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode, Nenad Strizrep, kazao je da smilje nije strogo zaštićena vrsta, no prema važećem Zakonu o zaštiti prirode smilje je jedna od vrsta čije se sakupljanje regulira izdavanjem dopuštenja za sakupljanje u komercijalne svrhe i propisivanjem uvjeta sakupljanja. Dopuštenja izdaje Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode fizičkim i pravnim osobama registriranima za ovu djelatnost te je za 2014. godinu izdano ukupno 29 dopuštenja. Dopuštenja se izdaju temeljem stručne i podloge Državnog zavoda za zaštitu prirode koje propisuje uvijete i mjere zaštite za samoniklo bilje koje se sakuplja u svrhu daljnje prerade i trgovine.

Uvjeti sakupljanja uključuju propisivanje vremenskog razdoblja i načina sakupljanja smilja koje se smije brati samo ako je 30-50 posto grmova u punom cvatu, smije se brati samo nadzemni dio biljke i to ručnim alatima poput srpa, noža i škara, a bez upotrebe motornih i mehaničkih pomagala. Sakupljanje smilja potpuno je zabranjeno u nacionalnim parkovima, strogim i posebnim rezervatima, a u ostalim zaštićenim područjima sakupljanje je dopušteno uz suglasnost nadležne javne ustanove koja upravlja zaštićenim područjem.

– Tijekom ovoljetne sezone sakupljanja smilja Ministarstvo je zaprimilo više očitovanja i upozorenja o učestalim primjerima značajne devastacije smilja.  Najviše je bilo slučajeva sakupljanja smilja neadekvatnim metodama, primjerice, čak i čupanjem cijelih grmova iz zemlje. Zbog toga smo donijeli odluku o skraćenju jesenske sezone branja smilja na cijelom teritoriju te je potpuno zabranjeno sakupljanje smilja na svim jadranskim otocima, istaknuo je Strizrep.

Dodao je da biljke nisu ugrožene ako se bere po propisima, no čupanje s korijenom ih trajno uništava te je zato ključna edukacija berača.

– Radi trajnog i adekvatnog rješavanja ovog problema idemo u dodatno postrožavanje propisa kroz izmjene u Zakonu u zaštiti prirode, najavio je Strizrep.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...