Kaos na ulici: Policajac je ubio crnog tinejdžera i neće na sud

Policajac Darren Wilson neće morati pred sud zbog ubojstva crnog tinejdžera Michael Browna u Fergusonu. To je odlučila porota na pripremnom ročištu. Nakon što je odluka porote objavljena u javnosti u ponedjeljak navečer izbili su nemiri.

Bijesni ljudi izašli su na ulice i počeli prosvjedovati. Zapalili su policijski automobilkoji je eksplodirao, te nekoliko kanti za smeće. Policija je prosvjednike tjerala suzavcem. Gradonačelnik Fergusona James Knowles u pomoć je pozvaonacionalnu gradu kako bi situaciju stavili pod kontrolu. Zbog sukoba zatvorena je i zračna luka St. Louis.

Prosvjednici su razbili više trgovina i opljačkali ih. Na policijska vozila bacali su boce i cigle. Čuli su se i pucnjevi.

Porota u kojoj je bilo devetero bijelaca i tri crnca oko tri mjeseca se bavila slučajem. Proučili su detaljno sve svjedoke i sve dokaze, tvrdi državno odvjetništvo.

Bijelac Wilson je, podsjetimo, 9. kolovoza pucao u Michaela (18). U njega je pucao šest puta. Nekoliko minuta prije pucnjave, koja je izazvala velike prosvjede protiv policijske brutalnosti, bila je prijavljena krađa cigara u trgovini. Wilson je potom zatekao Browna, koji je odgovarao opisu pljačkaša, kako hoda ulicom blizu stambenog kompleksa. Okršaj je bio brz. Wilson je zatekao Browna u 12.01 sati po lokalnom vremenu, a upucao ga je u 12.04 sati. Brown nije bio naoružan.

Obitelj ubijenog tinejdžera je zgrožena odlukom porote, no pozvali su sve da na nju ne odgovaraju nasiljem. Američki predsjednik Barack Obama je rekao da su oni nacija koja počiva na pravnom principu. Također je osudio nasilje i rekao da za nema opravdanja za silu, piše BBC.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...