Najnovije istraživanje: Samo Kujundžiću raste potpora birača, može li ugroziti ostale?

Ivo Josipović i dalje ima značajnu prednost u odnosu na svoje suparnike na predsjedničkim izborima, potvrdilo je najnovije ispitivanje javnog mnijenja koje je za Novu TV tradicionalno provela agencija Ipsos puls.
Prvi krug predsjedničkih izbora održat će se 28. prosinca, a sadašnja situacija je takva da bi Josipoviću glas dalo 46 posto birača. Njegovoj protukandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović svoj glas bi dalo 29,8 posto birača, a kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić uživa potporu 7,6 posto birača.

Josipovićeva uvjerljiva prednost nije iznenađenje, a rezultat pokazuje da je zadržao birače centra i ljevice, ali i dio pobornika desnih stranaka. Zadrži li uvjerljivu prednost i osvoji novi mandat, imat će legitimitet pokrenuti ustavne reforme, što mu je najvažnije predizborno obećanje, prenosi Jutarnji list.

Ostali zaostaju

Svi ostali kandidati daleko zaostaju i nemaju realne izglede za drugi krug: Ivan Grubišić odlučio je prije nekoliko tjedana ući u utrku i trenutno ima potporu 2,7 posto birača, Ivan Rude može računati na 1,3 posto, a Anto Đapić 0,6. Za nekog drugog kandidata glasalo bi 3,5 posto birača, a neodlučnih je 10 posto. Dakle, predsjednik Josipović u stvarnu izbornu kampanju ulazi s velikom prednosti pred Kolindom Grabar Kitarović, što znači da dosadašnja negativna kampanja iz HDZ-a nije postigla cilj.

Brutalniji izbori

Upravo suprotno, Kolindi Grabar Kitarović podrška slabi jer je u rujnu imala potporu od 32,8 posto, listopad je završila na 33,4, a ovaj mjesec je na 29,8 posto. Za nju je to veći problem nego za Josipovića koji je također lagano pao – u rujnu je imao 48,8 posto potpore, a prošlog mjeseca 47,8. No, to je i dalje blizu natpolovične većine i teško je pretpostaviti da bi u idućih 30-ak dana moglo biti većih promjena.

Osim ako se Milan Kujundžić ne umiješa u borbu za drugu poziciju. On ima sve više pristalica, u rujnu 3,9 posto, u listopadu 4,8, a ovaj mjesec završio je na 7,6 posto. Prilično je izvjesno da je preoteo dio desnih birača od Kolinde Kitarović, a sličan trend mogao bi se nastaviti u finišu kampanje. Sada slijede sučeljavanja kandidata i vjerojatno njihovi teški međusobni sukobi. Ovi predsjednički izbori mogli bi biti kudikamo brutalniji nego prijašnji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...