Nevjerovatno zdravi – Upoznajte 8 supermoći pistacija!

Ovaj orašasti plod, koji je nepravedno zanemaren, zapravo je prava riznica zdravlja. Iako u 100 g ove namirnice leži čak 540 kalorija, pistacije su odličan izbor za zdravu i dobru liniju, ali i za mnogo više od toga. Upoznajte 8 supermoći ovog zelenog ploda uvijek sakrivenog u poluotvorenoj ljusci!

Za zdravo srce
Dokazano je da ovi orašasti plodovi smanjuju razinu lošeg kolesterola, a povisuju nivo dobrog, i to samo nakon kratkog perioda umjerene konzumacije. Pun je antioksidanata, kao što su vitamini A i E, koji se bore protiv upala, štite krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i samo malo njih povećat će razinu luteina, moćnog antioksidanta, koji štiti od lošeg kolesterola i tako štiti zdravlje najbitnijeg organa u tijelu – srca!

Regulira šećer u krvi
Jedući pistacije smanjujete šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. U jednoj šalici pistacija leži čak 60% preporučene dnevne doze fosfora. Osim što ovaj mineral razbija proteine u aminokiseline, fosfor pospješuje i toleranciju na glukozu.

Za zdravu krv
Pistacije su odličan izvor vitamina B. Ovaj vitamin esencijalan je za proizvodnju hemoglobina, proteina koji je odgovoran za prijevoz kisika kroz krvotok do stanica, ali koji također povećava nivo kisika kojeg prenosi.

Dobar za živčani sustav
Vitamin B6 koji se nalazi u ovim orašidima ima jako pozitivan učinak na naš živčani sustav. Poznat kao vitamin živaca, Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prijenosnika poruka u živčanom sustavu. Također je potreban za usvajanje vitamina B12, kao i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Za zdrave oči
Pistacije sadrže dva karotenoida koje teško možemo naći u ostalim orašidima. Radi se o luteinu i zeaksantinu, antioksidantima zaštitnicima očiju i vida, koji smanjuju rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.

Za zdrav imunitet
Zdrav imunološki sustav zahtjeva adekvatnu dozu vitamina B6, kojih, kako smo već naveli, u pistacijama ima mnogo. Vitamin B6 (piridoksin) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Deficit vitamina B6 je rijedak i očituje se kao slabost mišića, nervoza, iritabilnost, depresija, slaba koncentracija i gubitak kratkoročnog pamćenja. Pistacije su također odličan izvor vlakana, a u samo 100 grama nalazi se 10,3 grama dijetalnih vlakana koji su presudni u ubrzavanju metabolizma i koji sprječavaju rak crijeva.

Za zdravu kožu
Pistacije su dobar izvor vitamina E, moćnog antioksidanta koji štiti kožu od štetnih UV zračenja, esencijalnog za zdravlje membrana stanica i često preporučenog za zdravu i lijepu kožu. Pistacije su rekorderi među orašastim plodovima prema sadržanoj velikoj količini antioksidansa koji su ključni za obnovu stanica tijela i zbog kojih su prozvani prirodnim botoksom. Pet do deset pistacija dnevno preporučuje se u borbi protiv bora.

Štiti od raka
E vitamin štiti od određenih oblika raka, a pistacija obiluje gama- tokoferolom (oblikom vitamina E) koji može smanjiti rizik od razvijanja raka pluća za čak 30 posto. 68 grama pistacija dnevno izvrsna je preventiva zloćudnoj bolesti. A s obzirom na to da su odličan izvor vlakana, presudni su u ubrzavanju metabolizma i tako smanjuju šanse za nastanak raka debelog crijeva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...