Odvjetnik Marin Birkić: “Građani od Obala i lučica imaju pravo tražiti povrat novca za svaku plaćenu kartu i kaznu unazad 10 godina!”

Zadarski odvjetnik Marin Birkić medijima je dostavio odluku Visokog upravnog suda Republike Hrvatske iz koje je razvidno da je opći akt – Odluka o organizaciji i naplati parkiranja na području Grada Dubrovnika nezakonita jer u postupku donošenje označen odluke nije pribavljena suglasnost MUP – a ( čl. 5. ZOSPC- a ).

Ova odluka je bitna, kaže, jer takvu suglasnost Grad Zadar nije nikada tražio ( pa nije niti mogao dobiti ako nije tražio ) na sve Odluke o parkiranju. U prilog tome postoji očitovanje PU Zadarske.

– Dakle, Obala i lučice d.o.o. nezakonito vrši naplatu parkinga više od 10 godina. Sve fizičke i pravne osobe koje su platili dnevne ili godišnje parking karte imaju pravo tražiti povrat plaćenog (zastarni rok 5 godina od dana plaćanja), istaknuo je Birkić.

Iz priložene dokumentacije važno je istaknuti očitovanje Policijske uprave zadarske na koje se odvjetnik Birkić poziva,  prema kojemu Grad Zadar nije od Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprave zadarske zatražio i ishodio suglasnost Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru iz 2009. godine, kao niti za izmjene i dopune odluke iz 2010. i 2011. godine.

– Uvidom u našu dokumentaciju utvrđeno je da PU zadarska nije zaprimila zahtjev Grada Zadra niti je izdala suglasnosti iz vašeg upita, u ime PU zadarske odgovorio je Ante Kulaš, voditelj službe policije.

Parking (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Prema tumačenju odvjetnika Birkića, člankom 5. stavkom 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da jedinice lokalne samouprave u skladu s odredbama označenog zakona, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, uređuju promet na svome području, tako da određuju među ostalim parkirališne površine, način i zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja, ali su na takve odluke dužne ishoditi suglasnost koje Grad Zadar nije ishodio.

– Policijska uprava zadarska iz djelokruga svog rada sudjeluje u rješavanju prometne problematike na području Zadarske županije shodno čemu će, po osnovi vaših upita (odvjetnika Birkića op.a.), a u suradnji s MUP-om RH biti izvršene određene provjere navoda te po utvrđenom činjeničnom stanju postupiti sukladno zakonskim ovlastima, zaključio je Kulaš.

Iz Grada Zadra su cijelu ovu situaciju komentirali vrlo kratko, kako piše Zadarski.hr.

– Grad Zadar nema suglasnost MUP-a na Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja, ali je ona valjana sve dok se sudski ne pobije, kazala je Ivana Dadić, jedna od gradskih glasnogovornika.

Prema odluci Visokog upravnog suda RH na Odluku o organizaciji i naplati parkiranja na području Grada Dubrovnika koja je proglašena nezakonitom jer u postupku njenoga donošenja nije pribavljena suglasnost MUP-a, zbog nepostojanja koje bi i Grad Zadar, odnosno Obala i lučice d.o.o., mogli biti u velikom prekršaju za svaku naplaćenu kaznu i sat parkiranja od građana zadnjih deset godina. Prema ocjeni Visokog upravnog suda RH, čak se niti prethodna suglasnost koja je dana u postupku donošenja Odluke o uređenju prometa na području Grada Dubrovnika temeljem ranije važećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ne može smatrati suglasnošću u smislu važećih odedbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...