Do Božića puno sunca i ugodno toplo

Dugoročne prognoze meteorologa prema kojima bi prosinac, ali i cijela zima, u Hrvatskoj trebali biti topliji od prosjeka za sada se ostvaruju. Do sada je prosječna dnevna temperatura na mjernoj stanici u Maksimiru bila 4,8°C dok je dugoročni prosjek za prosinac (1949.-2013.) 1,4°C.

Oni koji su se nadali bijelom Božiću bit će razočarani, no oni kojima su oblaci i padaline dozlogrdili doći će na svoje. Od petka pa sve do srijede posvuda će biti dosta sunca, a oborine će biti rijetke. Najviše temperature bit će ugodne, a samo će jutra biti hladna. Malo snijega može pasti samo u tijekom noći na nedjelju i to samo u višem gorju.

U petak ujutro u unutrašnjosti će biti maglovito ili uz nisku naoblaku koja će se ponegdje zadržati veći dio prijepodneva, osobito na istoku. Nakon izdizanja magle i razilaženja naoblake bit će pretežno sunčano. Na Jadranu će biti pretežno sunčano, povremeno uz malu na sjevernom dijelu i umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu puhat će slab jugozapadnjak, a u Dalmaciji slab sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 2 do 6, a na Jadranu od 8 do 13°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 11 do 15, a na Jadranu od 13 do 18°C.

U subotu će posvuda biti promjenjivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima. Poslijepodne će biti oblačnije, a mjestimice može pasti i malo kiše. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak. Navečer će na Jadranu zapuhati bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 3 do 7, a na Jadranu od 9 do 14°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 11 do 15, a na Jadranu od 13 do 18°C.

U nedjelju tijekom noći i ranog jutra posvuda će biti oblačno uz povremenu kišu ili lokalne pljuskove, a u najvišem gorju oborinom na rubu kiše i snijega. Već prijepodne, sa zapada će se razvedravati, pa će se do sredine dana posvuda većinom razvedriti, a oborine prestati. U unutrašnjosti će puhat slab do umjeren sjeverozapadnjak, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima, osobito podno Velebita. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 1 do 4, a na Jadranu od 8 do 13°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 6 do 10, a na Jadranu od 11 do 16°C.

U ponedjeljak će posvuda biti pretežno sunčano, tek ponegdje uz malu do umjerenu, a na širem riječkom području i pojačanu naoblaku. U unutrašnjosti će puhat slab do umjeren jugozapadnjak. Ujutro će na sjevernom i srednjem Jadranu bura okrenuti na slab jugozapadnjak, te sjeverozapadnjak na južnom Jadranu. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od -3 do 1, a na Jadranu od 5 do 10°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 6 do 10, a na Jadranu od 12 do 16°C.

U utorak i srijedu neće biti značajnije promjene vremena. Posvuda će biti pretežno sunčano. U unutrašnjosti će biti moguća mjestimična magla. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od -2 do 3, a na Jadranu od 7 do 12°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 7 do 12, a na Jadranu od 13 do 17°C.

Prema trenutnim prognostičkim materijalima, u drugoj polovici tjedna očekuje nas više oblaka i nestabilnije, ali i dalje natprosječno toplo vrijeme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...