Evo koliko će plaće rasti od 1. siječnja i koje nam promjene još stižu

Najznačajnija je promjena Zakona o porezu na dohodak jer će zbog promjena porezne stope i povećanja osobnog dobitka za oko milijun građana porasti plaće i mirovine. Uvodi se oporezivanje kamata na štednju po stopi od 12 posto.

Izmjenama Zakona o PDV-u smanjuje se stopa za sve lijekove koji se izdaju na recept pa će oni biti jeftiniji. Uvodi se plaćanje PDV-a na građevinska zemljišta, što bi moglo dovesti do poskupljenja novih stanova. Od nove godine oporezuju se svi dobici u igrama na sreću, a ne kao do sada samo oni veći od 750 kuna, piše Dnevnik.hr.

Minimalna plaća više se neće oporezivati pa će sadašnji neto minimalac porasti za 28 kuna. Prosječna neto plaća od oko 5.500 kuna porast će za 140 kuna, a ona od 7.000 kuna za 226 kuna. Simulacija je rađena na prosječnom prirezu od 12 posto i s osobnim odbitku za jednog uzdržavanog člana obitelji. Takvom prosječnom radniku s 9.000 kuna plaće porast će također biti 226 kuna, a bez uzdržavanog člana dvostruko više. Najviše ide onima s većim primanjima. Plaća od 11.000 kuna raste za 543 kune, a ona od 13.000 za 1.066 kuna.

– Svi oni koji imaju mirovinu veću od 3.800 oni će plaćati manje poreza i onda će osjetiti malo sam analizirala od nekakvih 20 kuna pa čak oni koji imaju iznad 7 tisuća pa čak i do 120 kuna će dobiti više – pojašnjava Lucija Turković Jarža, porezna stručnjakinja.

Za oko 400 tisuća štediša stiže kamata na štednju od 12 posto. Oni s većom štednjom plaćat će veći porez, a primjerice na štednju od 10 tisuća kuna s prosječnom kamatom od 3 posto i zarađenih 296 kuna – godišnji porez iznosi 35,5 kuna.

Neoporezivih 750 kuna dobitka u igrama na sreću se ukida, pa će se i na jednu osvojenu kunu, u primjerice kladionici platiti 10 posto poreza. Pravo je vrijeme i za kupnju novog stana. Zbog uvođenja PDV-a na građevinsko zemljište cijene bi mogle rasti.

– U svakom slučaju poskupjet će cijenu gradnje i vidjet ćemo što će se događati sa cijenama u budućnosti. Ono što je realno da će se dobit investitorima još smanjiti i da je pitanje tko će u budućnosti uopće nešto graditi. Sad su mnogi krenuli u akciju da prodaju stanove prije Nove godine i spremni su spustiti cijenu – kaže Boro Vujović iz Udruženja posrednika u prometu nekretninama.

Zbog smanjenja stope PDV-a jeftiniji će biti lijekovi izvan liste Zavoda za zdravstveno osiguranje koji se izdaju na recept.

Od Nove godine mijenjaju se i pravila za porezne prijave građana, no one će u primjenu tek od 2016. Tako da i iduće godine više od 700 tisuća građana moraju sami ispunjavati posljednje porezne prijave.

Ubuduće će taj posao za građane odrađivati poreznici i izvještaje o povratu poreza ili dugu slat će se na kućne adrese.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...