Gaši: “U lipnju 2015. godine, bez izdašne financijske donacije KK Zadar će bankrotirati!”

Opet imamo situaciju da Odbor jednoglasno prihvaća zakašnjelo izvješće za 2012./13. godinu. Sadašnjim načinom vođenja kluba, kada se više troši nego uprihođuje, nema izlaska na vidiku. Iako je bilo navedeno kako je preoblikovanje uspješno završeno, klub je završio u procesu predstečajne nagodbe. Da je nije bilo  bio bi u jednoj od najnižih liga u RH, odnosno bio bi mrtav. Predstečajnom nagodbom se klubu pokušao udahnuti novi život. Veliki dio potraživanja je otpisan predstečajnom nagodbom i klubu su dugovanja smanjena. Njeno poštivanje znači da klub ima budućnost, da se poštuje financijsko poslovanje, itd. Klub ima 16 trenera, a mi od toga nemamo ništa. Skroče tvrdi kako je učinjeno sve kako bi KK Zadar racionalizirao svoje troškove, ali je istaknuo i da ima problem s isplaćivanjem mladih igrača. Taj problem nije od prošle godine. Skroče tvrdi kako klub ima 100.000 eura za nova pojačanja. Zahvaljujući slučaju Romea Travisa kada je tužio klub, FIBA je donijela pravorijek da klub ne može dovoditi nove igrače. Ukoliko se nastavi s dosadašnjim načinom poslovanja i u KK Zadar ne dođe opet do izdašnije donacije od strane Grada Zadra, klub će u lipnju 2015. godine biti pred bankrotom, naglasio je SDP-ov vijećnik Erol Gaši dodajući kako ga brine što se plan predstečajne nagodbe ne poštuje.

Prije privatizacije 2012. godine klub je bio u dugu 100 milijuna kuna, prošle godine prije predstečajne nagodbe imao je 52 milijuna kuna duga, a sada nakon nagodbe za 2012. i 2013. ima 10 milijuna kuna dugova.

– Geneza problema potječe odavno prije pretvorbe kluba. Bio je u dugu preko 100 milijuna kuna. Da bi se izbrisala ta dugovanja išlo se u pretvorbu. Neposredno nakon pretvorbe ulazi se u nova dugovanja, te se 2013. godine kreće u predstečajnu nagodbu, Više nema džokera, brojke same govore, predstoji nam stečaj. Katastrofalan je rad s mladim igračima.  Postignuti rezultati se ne mogu smatrati uspjehom. Netko mora odgovarati za poslovne promašaje. Na plaće igrača je 2012. godine izdvojeno 4,6 milijuna kuna, odnosno 39.000 kuna mjesečno po igraču. To je veća plaća od Premijerove, predsjednika RH, veća od gradonačelnikove. Ostavljam javnosti da donesu sud da li je to puno ili malo i da li je zasluženo, zaključio je Pupić Bakrač dodajući kako je veći krivac za stanje u klubu od direktora Skroče, predsjednik Nadzornog odbora, Darko Kasap.

– Predstečajni postupak nije idealno rješenje, ali to je bilo jedino moguće rješenje u tom momentu. Jedno smo od društava koja su prošla predstečajnu nagodbu te neće doći do stečaja. Što se tiče predstečaja odradili smo vrhunski i mukotrpni posao. Sve što imamo su igrači, red i rad i navijači. Broj trenera je u ovoj sezoni smanjen sa 16 na četiri, a pretplatnika je 730, više nego prošle sezone. Želimo ovaj klub vratiti na pijedestal hrvatske košarke. Ovaj klub nema imovine i “debelog gazdu” iza sebe kao Cedevita. Svi koji imate ideju kako pomoći klubu, javite mI. Imamo budžet od 4,6 milijuna kuna za prvu ekipu. Čvrsto stojim iza trenera Ante Nazora koji stručno i vrlo vrijedno radi svoj posao. Hrvatske košarke bez KK Zadar nema i neće biti. Budite sigurni da će KK Zadra biti i nakon lipnja iduće godine, istaknuo je direktor kluba Boris Skroče odbijajući reći zašto FIBA blokira transfere igrača KK Zadra iako je vijećnicima kazao kako su sve obaveze prema bivšem igraču Romeu Travisu podmirene te dvije bjanko zadužnice koje su bile garancija plaćanja vraćene klubu.

Iako su mnogi kritizirali rad omladinskog pogona KK Zadra, koji kako su kazali u zadnjih 10 godina nije proizveo nijednog kvalitetnog mladog igrača od čije bi prodaje klub mogao nešto zaraditi, Skroče je ipak istaknuo činjenicu kako KK Zadar ima reprezentativne pozive za četiri igrača iz kadetskog i juniorskog uzrasta te da su četiri bivša trenera mlađih uzrasta klub godišnje koštala 644.000 kuna.

– Još 1994. godine kada se klub nalazio pred totalnim raspadom, došlo mi je tadašnje vodstvo Tornada i tražili su me da pomognem, i tada je Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo sufinanciranje kluba. Da nije bilo toga klub bi propao odavno. Problema ima i postojat će. Gradsko vijeće mora pomoći. Hoće li biti netko zainteresiran za kupnju dionica ne znamo? Zadnjih godina nije proizveden niti jedan igrač kojeg bi se prodalo. Danas, mi se ne petljamo u to koji će igrač doći, ali Gradsko vijeće mora stajati iza kluba. Svi ste ovdje govorili što ne valja, ali nitko nije iznio prijedlog kako stanje popraviti. Zašto? Zato što je teško dati prijedlog. Slažem se da se s mladim igračima radi loše, ali kad opet dođu problemi, tko će podmetnuti leđa ako neće opet Gradsko vijeće, kazao je gradonačelnik Kalmeta.

Ovim riječima je gradonačelnik Kalmeta dao naslutiti kako će možda i prije lipnja iduće godine KK Zadar dobiti neku novu financijsku injekciju iz gradskog proračuna koja bi ga trebala neko vrijeme održati na životu.

– Situacija u klubu je u financijskom smislu ozbiljna i tijekom iduće godine imat ćemo problema. Da li za to izdvajati nova sredstva iz proračuna, vidjet ćemo, kazao je  dogradonačelnik Vrančić.

Usprkos raspravi, svi su se složili da KK Zadru, direktoru kluba i treneru Anti Nazoru treba čestitati zbog zadnjih ostvarenih pobjeda od kojih se svi u gradu bolje osjećaju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...