Cestitka_Uskrs

Gradski oci odustali od smanjenja svojih naknada, ali ne odustaju od povećanja prireza!

Iako je 50-postotno rezanje vijećničkih naknada trebalo biti jedna od mjera štednje kojom bi se proračun rasteretio za 360 tisuća kuna, nakon prosvjeda oporbenih vijećnika da se radi o marginaliziranju i omalovažavanju vijećnika gradskoga vijeća te njihovog protuprijedloga da se potpuno ukine vijećnička naknada na kraju se od toga odustalo.

Prijedlog o smanjenju vijećničkih naknada bila je  povod jednoj od žešćih rasprava jučerašnje jedanaestosatne sjednice .

Dakle mi danas moramo ovdje donijeti odluku o tome da nas nitko neće na ovakav način ponižavati, idemo dolaziti ovdje i raditi za grad bez lipe, mišljenja je Irena Dragić iz SDP-a.

Ja se slažem s kolegicom Dragić, ali mi smo otišli korak dalje, evo amandmana kojim tražimo da se ukine ta vijećnička naknada , pa nemojte nam dati ništa. Ja mislim da je rad u gradskom vijeću služenje zajednici i da ono treba biti bez ikakve naknade, kazao je Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih.

Totalno je marginaliziranoGradsko vijeće kao predstavničko tijelo, a s ovim danas prijedlogom odluke o smanjenju naknade koje ima manju težinu u smanjenju naknade vijećnicima koliko slanju poruke od aktualnog vodstva HDZ-a i gradonačelnika Kalmete što misli o nama vijećnicima, istaknula je SDP-ova  Omerka Šarić Frantin.

– Ja sam zadnji koji bi marginalizirao Gradsko vijeće i koji marginalizira gradske vijećnike i Gradsko vijeće. Prema tome nemojte mi to govoriti, jer to jednostavno nije istina, dodao je gradonačelnik Kalmeta.

Nakon rasprave većina vijećnika glasovala je protiv prijedloga smanjenja vijećničkih naknada.  Nije prošao ni prijedlog Akcije mladih da se iz gradskog proračuna ukine financiranje stranaka. Dosta rasprave izazvalo je i da li se gradonačelniku i gradskim djelatnicima smanjuju plaće ili ne. Naime, dok je gradonačelnik tvrdio kako se njemu i namještenicima smanjuju plaće za 5, odnosno 3 posto, oporba je tvrdila kako im zbog promjene Vladine porezne politike plaće zapravo ostaju iste.

Kako bi se zakrpao manjak u gradskom proračunu također zbog promjena Vladine porezne politike  povećan je i porez na kuće za odmor te prirez za 2%. Prigovor oporbe je bio kako se novac mogao naći i drugdje, u racionalizaciji plaća i troškova u Gradskoj upravi. Gradska uprava se racionalizirala odgovorio je gradonačelnik Kalmeta ponovivši kako je prirez povećan zbog promjena porezne politike Vlade zbog čega su gradovi i županije ostali bez dijela prihoda. Najavio je i kako je prirez povećan samo na godinu dana.

Deset sati od početka sjednice Gradskog vijeća  pred gradskim vijećnicima našao se i prijedlog proračuna za 2015-tu godinu. Marko Pupić Bakrać iz Akcije mladih prigovorio je što se o tako važnoj točki raspravlja nakon tako duge sjednice ocijenivši to neozbiljnim.  Glavni rasprava o proračunu vodila se o tome gubi li zaista Grad Zadar 30 milijuna kuna zbog  promjene Vladine porezne politike .

Ta cifra od 30 milijuna kuna da ne stoji, pa molim pročelnicu da, možda je i bilo rečeno, ali već zbog koncentracije nisam registrirao, kad uzmemo na jednu stranu promjene poreza na dohodak , a na drugu te kompenzacijske mjere možemo li znati točnu cifru  bez koliko Grad ostaje, kazao je SDP-ov Darko Vrdoljak.

– Kada bi ja točno znala , onda bi to znala i vaša Vlada, pa bi nam poslala smjernice i upute koliko će biti odstupanja u porezu na dohodak odnosno u svim ostalim porezima. Ja to do dan danas nisam dobila, pa ovo što sam ja računala i do čega sam došla je moja matematika, istaknula je glavna gradska pročelnica za financije, Grozdana Perić.

Posljednjih 20 minuta jučerašnje sjednice vijećnici su raspravljali da li i dalje nastaviti sjednicu ili je ipak odgoditi kako je bilo najavljeno za ponedjeljak. I dok je HDZ predložio da se sjednica nastavi oporbeni vijećnici, zbog važnih točaka koje su još ostale, izvješća državne revizije i poslovanja Košarkaškog kluba Zadar, tražili da se ona ipak nastavi u ponedjeljak što su na kraju podržali svi vijećnici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...