Ovo su najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj u protekloj godini

Kada je riječ o davanju imena djeci, hrvatski roditelji nisu skloni eksperimentiranju, osobito u slučaju dječaka. Tako je i ove godine najviše roditelja svoje sinove nazvalo Luka, a “za vrat mu puše” Ivan. U slučaju djevojčica, ipak je nešto više mašte.

Tako je nakon petogodišnje vladavine imena Lana, prvo mjesto u 2012. zauzela Lucija, dok se prošle godine najviše roditelja odlučilo kćer nazvati Petra. U 2014. je na čelu ponovno klasično Ana. Ljestvice temeljimo na podacima matičnih ureda Zagreba, Splita i Osijeka, što je dakle uzorak od otprilike milijun i 200 tisuća ljudi, piše srednja.hr.

Da su roditelji u Hrvatskoj vrlo tradicionalni kada je riječ o imenovanju djece, još jednom se pokazalo. Tako su 2014. najčešće nadjevali sinovima ime Luka, a kćerima Ana. Podaci su to iz matičnih ureda tri od četiri najveća grada u Hrvatskoj, odnosno Zagreba, Splita i Osijeka. Odmah naglasimo da smo veliki trud uložili da dobijemo podatke i iz Rijeke, no nije bilo povratne informacije.

Biblija u Osijeku, tradicija u Splitu

U četvrtom najvećem hrvatskom gradu, roditelji prilikom imenovanja djece su skloni zaviriti u Bibliju. Ili barem tako ljestvice sugeriraju. Uz Ivana i Luku, koji su pogađate najčešća dva imena, roditelji u Osijeku često daju ime još po jednom evanđelistu – Mateju (peto u poretku najučestalijih muških imena).

No tu su još i David, Jakov, Šimun i Noa u top 10. Tamo se probilo u 2014. i ime Bornau ovom, najvećem slavonskom gradu.

Kod djevojčica je primat od Petre u 2013. u ovoj preuzela Lucija. Slijede ju Lea, Iva, Ana iSara.

Splićani uz nezaobilazne Luku i Ivana, kada je riječ o dečkićima, često daju i neka svoja tradicionalna imena poput Roko ili Duje.

Tako je primjerice ove godine Roko na visokom četvrtom mjestu prema učestalosti imenovanja, dok su prva tri Luka, Ivan i David.

Kod djevojčica je ponovno najviše roditelja u Splitu dalo ime Petra, a kao i u ostalim velikim gradovima popularna su kratka, troslovna imena. Konkretno, na trećem, četvrtom i petom mjestu su po učestalosti Ana, Mia te Ema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...