U Ini neće biti otpuštanja zbog pada cijena nafte

Ina, zasad, neće ulaziti u reorganizaciju poslovanja zbog pada cijene nafte, ali nastavi li se negativni trend poduzet će određene poteze.

Naime, kako pišu strani mediji, nekoliko je velikih naftnih kompanija kao što su BP, Chevron, Total i ConocoPhilips, najavilo organizacijsko restrukturiranje. Drugim riječima, spremaju se na smanjenje broja zaposlenih zbog pada cijene nafte te time i prihoda. Tako u BP-u, primjerice, planiraju u idućih pet kvartala jednokratno izdvojiti oko milijardu dolara, što bi podrazumijevalo otpuštanje nekoliko tisuća ljudi.

Naftni stručnjak Davor Štern smatra da su to samo floskule velikih naftnih kompanija i ne vjeruje da će biti novih otpuštanja u Ini jer je Ina funkcionirala i kad su cijene nafte bile niže. No naglašava da bi svaka kompanija trebala imati stalne procese restrukturiranja, piše Lider.

U Ini pak ističu da su fokusirani na rast u svim segmentima, iako napominju da treba imati u vidu utjecaj različitih vanjskih faktora, poput cijene nafte i naftnih proizvoda, regulatornog okruženja te drugih okolnosti kojima je poslovanje kompanije izloženo.

Međutim, ako se nedavni izraziti pad cijene nafte dulje održi, bit će potrebno poduzeti dodatne mjere, što bi moglo utjecati na određene projekte ‒ kažu u Ini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...