Kada organizacija karnevala postane veći karneval od njega samog: Za 20 najoriginalnijih potpora od 2.000 kuna!

Turistička zajednica grada Zadra na svojim web stranicama objavila je službeni  poziv za sudjelovanje u glavnoj karnevalskoj povorci koja će se održati u nedjelju, 15. veljače 2015. godine. Točne detalje karnevalskog programa i raspored zbivanja objavit će se dakako naknadno. Bilo bi dakako prerano takve detalje znati 30-ak dana ranije prije samog događanja.

Dakle, iz TZ grada Zadra ističu kako će 20 najoriginalnijih prijavljenih skupina dobiti  financijsku potporu TZ grada Zadra u iznosu od 2.000 kuna. Znači li to da sudionike treba “potkupiti” da bi se uopće pojavili i da ne kažemo zabavili na povorci od Ljepotice, preko Narodnog trga i Kalelarge pa do svoje kuće? Čini se da je organizacija karnevala postala veći karneval od njega samoga.

– Veselimo se vašim prijavama, a posebice se radujemo originalnosti i raznolikosti tema grupnih nastupa.  Nadamo se nezaboravnoj zabavi uz dodjelu bonova za hranu i piće za sve sudionike karnevalske povorke, ističu u svom pozivu iz TZ grada Zadra.

Koliko je zadarski karneval zabavan imamo prigodu, na sreću ili žalost, vidjeti svake godine, onu jednu nedjelju u godini. Zabavan je možda ostao još jedino onim entuzijastima koji sudjeluju u povorci, a i njih je svake godine sve manje.

Već po tko zna koju godinu za redom ponavljamo opće poznatu činjenicu kako zimska turistička sezona u Zadru ne postoji. Onih nekoliko zalutalih stranih turista nećemo spominjati, da ne bismo ukleli njihove moguće dolaske.  Što je najgore, ne postoji ni intencija, niti inicijativa, a očito niti dovoljno znanja, mašte itd., od strane odgovornih djelatnika iz Turističke zajednice Grada Zadra i Grada Zadra da se po tom pitanju možda konačno nešto i promijeni te da se iskoriste svi aduti koje nam naš prekrasni grad pruža i u zimskom periodu kao mnogi drugi europski gradovi, što mi sada jesmo. Ne treba niti “izmišljati toplu vodu”, samo copy- paste, primijeniti isprobani i uspješni recept nekog od uspješnih gradova po tom pitanju. Svi samo pričaju što bi trebalo, što bi moglo, no nikome se izgleda u zimskom periodu baš i ne radi.

Neiskorištavanje zimskog perioda u turističke svrhe samo je dokaz da ne znamo ili ne želimo pravilno i korisno raspolagati, odnosno gospodariti s resursima koje imamo pred nosom. Tako je posljednjih godina vrhunac zimskog perioda, ne baš pretjerano uspješna zimska Varoška fešta upakirana u doček Nove godine te tzv. Karneval koji se sastoji od povorke nekoliko maškaranih skupina od Branimira do Narodnog trga nakon čega slijedi “fajrunt” doma bez glazbe i zabave do sitnih jutarnjih sati na Narodnom trgu. U gradu više jednostavno nemate gdje povesti naše najmlađe u maškare, osim ako ih ne želite odvesti u neki od dva kafića u Varoši, jedinim mjestima u gradu po kojima shvatite da je vrijeme karnevala. Ostatak grada poslovično je prazan i nesadržajan. Moramo istaknuti, ako niste primijetili, kako zimska zabavna događanja u Zadru obuhvaćaju čak dva cijela dana, ako ne brojimo sate.

Djeca su iskrena i shvaćaju stvari bolje no što mislimo te je nekada jedva iščekivani odlazak u maškare postao noćna mora u koje odlaze na inzistiranje roditelja koji žele da se tradicija koliko toliko održi. No, rezultat su izmrcvarena djeca i još izmrcvareniji roditelji koji se bore s dosadom svojih najmlađih koje jednostavno više nije briga za maškaranje i pučku veselicu, što se nekada davno s nestrpljenjem iščekivalo, kada su se birale, šivale ili kupovale maske, skupljalo se društvo pa se išlo po kućama, pjevale se pjesmice, a s vrijedno zarađenim novcem kupovali slatkiši i druge sitnice koje su ih uveseljavale. Toga više nema ili je barem jako malo. Djeca se maškaraju još jedino organizirano, unutar predškolskih ili školskih ustanova, zahvaljujući malobrojnim roditeljima entuzijastima i to je sve.

Mnogi odgovorni se pravdaju činjenicom kako zadarski karneval nema tradiciju što govori kako očito jako malo poznaju povijest ovoga grada, ali i očito zahtjevni posao organizacije jednog takvog događanja koji se priprema tijekom cijele godine, a ne po dobrom starom običaju u zadnji trenutak, kao i ove godine. Nešto najbliže tzv. Karnevalu imali smo prije nekoliko godina dok je isti organizirala Udruga Propela, pa čak i agencija RMC, a ovo što smo sada dobili suvišno je komentirati više od gore navedenog.

No, i ove godine ćemo imati Karneval. Dvadeset najbolje maškaranih skupina dobit će poticaj od po 2.000 kuna od TZ grada Zadra da se uopće pojave i zabave. No, može li se zabava kupiti?

Kriteriji za sudjelovanje u pozivu za financijsku potporu su popunjen obrazac na stranicama TZ-a, minimalno 20 sudionika po skupini te navedena tema / naziv karnevalskog nastupa.

U karnevalskoj povorci mogu sudjelovati i sve ostale skupine koje imaju manje od 20 sudionika u dogovoru s Turističkom zajednicom grada Zadra.

Bespovratna sredstva potpore ne mogu se dodijeliti fizičkim osobama, već preko računa škola, sveučilišta ili fakulteta, mjesnih odbora, općina i registriranih udruga ili Kulturno-umjetničkih društava.

Prijave za poziv za financijsku potporu dostavljaju se poštom, e-mailom na [email protected]  ili osobno u Turistički ured TZ grada Zadra na adresi Ilije Smiljanića 5, 23 000 Zadar s krajnjim datumom do 1. veljače 2015. godine.

Sredstva će se uplatiti korisnicima po završetku karnevalske povorke.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...