Kava s kofeinom može smanjiti rizik od nastanka malignog melanoma

Ispijanje kave u velikim količinama može smanjiti rizik od malignog melanoma, tvrde istraživači s odjela epidemiologije i genetike Nacionalnog instituta za rak u SAD-u.
Rezultati njihova istraživanja potvrdili su da ispijanje četiri šalice kofeinske kave dnevno smanjuje rizik od malignog melanoma za čak 20 posto.Što osoba konzumira više kave ima manje izgleda da će oboljeti od zloćudnog tumora kože tvrde znanstvenici.

Istraživači vjeruju da se takvi rezultati mogu objasniti djelovanjem kofeina na ublažavanje oštećenja koja ćelijama kože nanosi pretjerana izloženost sunčevim ultraljubičastim zrakama. Pored toga, postoji mogućnost da je uočeno smanjenje rizika obolijevanja od malignog melanoma povezano i s prisutnošću niza antioksidansa u kavi. Istraživanje je provedeno na gotovo 450 000 bijelaca koji nikada nisu bolovali od malignih bolesti. Ispitanici su između 1995. i 1996. godine odgovorili na upitnik o svojoj prehrani i time omogućili praćenje informacija o njihovim prehrambenim navikama kroz deset godina. Osim prehrambenih navika ispitanika u obzir su uzeti i učestalost izlaganja UV zrakama, indeks tjelesne mase, dob, spol, unos alkohola, konzumiranje cigareta te količina tjelovježbe. Valja napomenuti da je zaštitni učinak kave bio samo protivmalignog melanoma, a ne i protiv melanoma u stanju mirovanja.

Znanstvenici također napominju kako su ovo tek preliminarni rezultati koji se još ne mogu primijeniti na cijelu populaciju. Istraživanje, koje će znanstvenicima poslužiti kao temelj za daljnja istraživanja, objavljeno je u časopisu ‘Journal of National Cancer Institute’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...