Mirni prosvjed bivših radnika “SAS Vektora”: “Borimo se i tražimo svoje plaće, posla znamo da ima!”

Bivši radnici tvrtke SAS Vektor, tvrtke male brodogradnje, održali su pred zgradom zadarskog SSSH još jedan mirni prosvjed. Radnici traže ubrzanje predstečajne nagodbe, koja je otvorena još u lipnju prošle godine te je po zakonu već trebala završiti, ali je produžena do 1.ožujka. Ako se ne dovrši do tada tvrtka ide u stečaj. Sve to onemogućava da SAS Vektor nastavi s radom sama ili uz pomoć strateških partnera jer su navodno za tu tvrtku zainteresirani investitori iz Hong Konga, Norveške i Mađarske.

Oko 30-ak bivših radnika SAS Vektora otpušteni su još krajem 2013. Svaki od njih u prosjeku potražuje oko 40 tisuća kuna, a potraživanja radnika iznose oko milijun kuna.

– Borimo se. Meni duguju tri plaće, plus vrijeme koje sam proveo u Norveškoj. Refundiranje putnih troškova jer takav je bio dogovor. Dalje ne znam, do novog posla ću teško. Po našim informacijama posla za SAS Vektor ima. Na zadnjem sastanku s većinskim vlasnikom Robertom Škifićem, inače direktorom riječkog brodogradilišta Viktor Lenac rekli su nam da bi se proizvodnja pokrenula ali da je problem papirologija u ministarstvu. Onaj tko se nije snašao možda bi se i vratio kada bi se proizvodnja pokrenula, kazao je jedan od bivših zaposlenika Šime Jurjević.

Podršku radnicima dao je i Vedran Uranija pravni zastupnik SSSH.

– Dug tvrtke je oko 33 milijuna kuna i to najviše prema Erste banki, prema radnicima dug je milijun kuna. Ovo je zahtjev ministru Lalovcu, Ministru financija i Financijskoj agenciji, većinskom vlasniku Robertu Škifiću, ali prvenstveno prema državnim institucijama da se u tom roku kvalitetno riješi predstečajna nagodba, rekao je Vedran Uranija.

Podsjetio je kako trenutno u SAS Vektoru radi troje zaposlenih. Predsjednik sindikata metalaca Vedran Dragičević kazao je kako se prvo podmiruju veliki vjerovnici a radnici koji su poslani na biro su ostala gola kost. Poručio je kako vlasnici spašavaju sebe na uštrb radnika, te ukoliko ne plate dug radnici će pokrenuti stečaj. Istaknuo je kako je njima cilj da investitor uđe, vrati novac i zadrži dio radnika koji želi raditi.

Podsjetimo, u Zadru je prije recesije poslovalo nekoliko tvrtki male brodogradnje. Njihov dobro uhodan posao “načela” je svjetska gospodarska kriza. Jer brodovi spadaju u luksuznu robu i u recesiji potražnja za njima drastično je pala. Industrija koja je u Zadru zapošljavala nekoliko stotina radnika danas se ogleda u vođenju stečajnih postupaka i prosvjedima radnika nad nekad uspješnim tvrtkama.

Pozitivan primjer je tvrtka Elan iz Obrovca koja više od deset godina proizvodi motorne jahte visoke kvalitete. I ta tvrtka bila je žrtva recesije tako je 2012. godine gotovo proglašen stečaj. Radnici su pokrenuli zahtjeve za isplatu plaća, a to je na sudu tretirano kao razlog zbog kojeg bi se mogao pokrenuti stečaj jer je tvrtka mjesecima imala blokirani račun. Neposredno prije ročišta radnici su povukli svoje zahtjeve a tvrtka im je isplatila zaostale plaće. Tako su za tu tvrtku umjesto stečaja, otkaza i suda, uslijedili dani slave sa novim modelima brodova. Nadamo se da će takav “Happy end” dočekati i radnici SAS Vektora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...