U 7 sati otvorena birališta u Hrvatskoj: U drugom krugu biramo između dva kandidata za predsjednika RH

Aktualni predsjednik ili prva predsjednica na čelu države, odlučit će u nedjelju oko 3,8 milijuna hrvatskih birača, birališta su otvorena u 7, zatvaraju se u 19 sati.

Potporu za petogodišnji mandat, u drugom izbornom krugu traže aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i glazbenik i HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja.

Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može se glasovati na 6.352 biračka mjesta, u Hrvatsku ih je 6.260, u inozemstvu 92.

Osim u Hrvatskoj, šesti predsjednički izbori od neovisnosti, provode se u još 50 država, na 92 biračka mjesta, glasovati se može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše biračkih mjesta, po 15, određeno je za Bosnu i Hercegovinu te u Njemačku.

Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u tradicionalnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidža, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju ni promidžbene SMS-ove ili e-mail-ove, da ne distribuiraju letke.

Glasovanje u nedjelju traje od 7 do 19 sati, sat kasnije DIP će na svojim stranicama početi objavu prvih podataka o izbornim rezultatima koje će neprestano ažurirati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16, 30 sati.

Podsjetimo, u prvom krugu 28. prosinca Ivo Josipović dobio je 38,46 posto glasova a Kolinda Grabar-Kitarović 37,22 posto glasova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...