Uz podršku japanske Vlade u Zadru će se pokrenuti prva “Sushi akademija?!”

Trećeg dana trajanja prvog hrvatskog Tuna & sushi Festivala u Zadru japanski gosti i turoperatori te veleposlanici Južne Koreje, Australije i Japana turističkim brodom posjetili su uzgajalište Kali Tuna ispod Vele Lamjane gdje su na licu mjesta imali prigodu vidjeti gdje i na koji način se uzgaja jedna od najboljih tuna na svijetu od koje se u njihovim zemljama spravljaju iznimno cijenjene delicije.

Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma, nije skrivao optimizam i zadovoljstvo ovim projektom kojim se turistička sezona na zadarskom području konačno pokrenula s mrtve točke.

– Ovo je sjajna manifestacija koja treba još više promovirati Zadar i zadarsku regiju. Japanci su gosti koji inače nisu primarno vezani za sunce i more i boravak tijekom ljeta kao većina naših turista s europskih tržišta, no to nije dovoljno. Moramo kreirati proizvode, odnosno događanja zbog kojih bi oni dolaziti u Hrvatsku, na naše destinacije, istaknuo je Kramarić.

Zadarska regija je drugi najveći izvoznik tune u Japan na svijetu i to se konačno počelo povezivati s turizmom.

– U siječnju, izvan turističke sezone, tuna je najkvalitetnija i ona će biti pokretač sezone u razdoblju kad se inače turizam ne događa. Podržat ćemo stoga i dalje ovako zanimljive i korisne ideje u okviru projekta “Hrvatska 365“ koji se financira sredstvima HTZ-a, a kojemu je cilj da sezona traje čitave godine. Samo zamislite da za nekoliko godina u zadarskoj regiji imate nekoliko tisuća gostiju iz Azije koji će ovdje uživati u sushiju, u prekrasnoj kulturnoj ponudi Grada Zadra, a sve to nadovezano na karnevalska događanja koje su blizu. To može biti fantastičan turistički proizvod od kojega se može dobro živjeti i koji može napuniti zadarske hotele i zimi, kazao je Kramarić.

Veliki interes japanskog Veleposlanstva oko prvog Tuna & sushi Festivala mogao bi se pretvoriti i u konkretnu dugoročnu podršku japanske Vlade, jer ono što je vidjela i doživjela japanska delegacija ovih dana u Zadru ostavilo je na njih veliki dojam te su najavili spremnost da i sami pridonesu organizaciji još većeg festivala slijedeće godine, kada bi se manifestacija protegnula na još više dana te zapravo tada privukla i prve prave japanske i korejske turiste.

Nakon prvih pozitivnih reakcija u Zadru se već počela razrađivati ideja proširenja i obogaćivanja manifestacije na način da se u sklopu iste pokrene i “Sushi akademija” koja bi trajala tjedan dana, na kojoj bi sudjelovali chefovi kuhinja u Hrvatskoj. Naime, smatraju kako bi se na taj način kultura sushija i sirove hrane proširila u cijeloj Hrvatskoj. Očekivanja od ove manifestacije obogaćene s dodatnim sadržajima raspoređenih na više dana su da ona s vremenom preraste u najveći festival tune i sushija izvan Japana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...