Karamarko: “Krećemo u nove pobjede ne težeći trijumfalizmu”

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je u utorak da ta stranka kreće u nove pobjede ne težeći trijumfalizmu niti prisvajajući nikakvu ekskluzivnost u domoljublju te je pozvao sve domoljubne stranke i pojedince da im se pridruže u izgradnji bolje i ponosne Hrvatske.”S punom odgovornošću mogu reći da HDZ ima ponovno povjerenje građana i s kapitalom tog povjerenja ulazimo u izbornu godinu s ciljem ponovnog preuzimanja odgovornosti za Hrvatsku. Činimo to bez trijumfalizma, svjesni svoje odgovornost i teškog položaja Hrvatske, koja je u dubokoj gospodarskoj krizi, za što je najodgovornija aktualna vlast”, rekao je Karamarko na svečanosti u povodu 25. obljetnice Prvog općeg sabora HDZ-a u Lisinskom.

Burnim je pljeskom dočekano Karamarkovo spominjanje prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. “Još uvijek ima onih koji žele kojekavim objedama umanjiti zasluge prvoga hrvatskog predsjednika. Uvjeren sam da je blizu čas kada će u gradu Zagrebu na dostojnom mjestu biti podignut spomenik utemeljitelju suvremene hrvatske države i najvećem Hrvatu 20. stoljeća”, poručio je predsjednik HDZ-a.

Uspjeh Tuđmanove politike, podsjetio je, počivao je na promicanju demokracije, nacionalnoj pomirbi i opredijeljenosti za stvaranje nacionalne države.

“Znao je iz svih dotadašnjih povijesnih težnji stvoriti pozitivnu povijesnu sintezu i objediniti sve što je bilo trajno vrijedno u dotadašnjoj političkoj baštini, poglavito vodeći se zaslugama starčevićanstva i radićevštine i uvažavajući sve pozitivne vidike nacionalne misli desnice i ljevice, svjestan pogubnosti svih triju totalitarnih ideologija i sustava”, rekao je Karamarko.

HDZ je, istaknuo je, bio i jest antitotalitarna stranka “zauzimajući jednako odstojanje prema komunizmu, fašizmu, nacionalsocijalizmu, a dosljedno provodeći politiku hrvatske pomirbe”.

Ta politika, istaknuo je, značila je među ostalim dostojanstven odnos prema svim žrtvama Drugoga svjetskog rata, i onima stradalim pod režimom NDH i onima još neizbrojenim žrtvama jugokomunizma.

“Ne možemo zaboraviti da su 45 godina jedne žrtve imale pravo na grob i spomen, a druge nisu i, nažalost, i današnja je vlast učinila istu diskriminaciju”, rekao je Karamarko. Najavio je da će HDZ vratiti pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu kao što, podsjetio je, ono postoji nad komemoracijom u Jasenovcu.

“Objektivna povijest ne može i neće moći poreći da je na čelu svih povijesnih uspjeha, uključujući i ulazak Hrvatske u EU i NATO, stajao HDZ”, istaknuo je, dodajući kako ne želi poreći da je u proteklih četvrt stoljeća bilo i slabosti, promašaja i pogrešaka.

“Nažalost, nismo bili imuni od toga da od pojedinih ljudi HDZ bude iskorišten sa svrhom osobnih interesa, platili smo cijenu gubitkom izbora 2000. i 2011., ali tu cijenu je platila i plaća i hrvatska država i narod”, rekao je Karamarko.

Svjestan je, kako je rekao, da su katkad u prvi plan izbijali samopromocija i zlo korupcije te zasjenjivali istinski narodnjački demokršćanski identitet stranke. Svjestan je i toga da je zato u dijelovima stranke vladao nerad i nered, ali i nedostatak demokracije.

“Tko misli HDZ rabiti za svoje osobne probitke, bolje mu je da sam odmah iziđe iz stranke”, poručio je.

“Taj luksuz više nikome ne smijemo i nećemo dopustiti. Narod je prepoznao odlučnost da raščistimo s nepoštenjem i neradom u svojim redovima i stoga je HDZ u protekle dvije godine ponovno pobjednička i vodeća stranka u Hrvatskoj, a kruna je pobjeda naše kandidatkinje na predsjedničkim izborima”, istaknuo je.

Karamarko je govorio o gospodarskom programu stranke u kojemu su, istaknuo je, posebnu pozornost dobili energetika, digitalizacija javne uprave i promet, ne zanemarujući nijedno drugo područje, kao što su, primjerice, poljoprivreda i industrija, a u njemu su i kapitalni projekti poput Pelješkog mosta.

Važna zadaća, rekao je, bit će nakon izborne pobjede skrb za Hrvate u BiH, koji su ondje konstitutivan narod te je i ustavna i politička i moralna obveza pružiti im svu moguću potporu.

“Nedopustivo da se nacionalni sadržaji o Domovinskom ratu uče površno i krivo”, rekao je Karamarko, dodajući kako se neki programski i udžbenički standardi moraju preispitati.

“Pred nama su novi brojni izazovi. Nismo nepogrešivi, ali pokazali smo u ovih četvrt stoljeća da smo izazovima dorasli jer prepoznajemo potrebe hrvatske sadašnjosti i budućnosti”, istaknuo je Karamarko te svoj govor završio porukom predsjednika Tuđmana: “Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska.”

Predsjednik Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Milan Kovač vjeruje u pobjedu na parlamentarnim izborima, a s govornice je poručio kako u stranci nema raskola. “U Predsjedništvu HDZ-a nova je mladost i snaga i idemo s iseljenom Hrvatskom u nove pobjede”, poručio je.

Ivica Zdunić, koji je nazočnima govorio u ime iseljeništva, pozvao je HDZ i Karamarka da učine sve kako bi se uspostavilo ministarstvo useljeništva, da porade na promjeni Izbornog zakona te zaustave iseljavanje Hrvata.

Predsjednik Kluba zastupnika FIDESZ-a u mađarskome parlamentu Antal Rogan rekao je kako vjeruje da bez HDZ-a danas ne bi bilo samostalne Hrvatske.

“Drago nam je da Hrvatska pokazuje sve više povjerenja HDZ-u. Čestitamo na uspjesima za Europski parlament i na predsjedničkim izborima, a želimo da HDZ osvoji i parlamentarne izbore. Neka Hrvatska ponovno ima snažnu i uspješnu desnu vladu”, poručio je Rogan.

U sklopu svečanosti, uzvanicima u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog video porukom obratio se i glavni tajnik njemačkoga CSU-a Andreas Scheuer.

Nakon himne u izvođenju zbora “Janjevo” i minute šutnje za prvoga hrvatskog predsjednika i sve sudionike Domovinskog rata koji su poginuli za Hrvatsku, prikazan je i film “Prvi opći sabor HDZ-a”.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet nije se večeras pojavio na svečanosti unatoč pozivu, a većina njegovih stranačkih kolega nije željela novinarima komentirati niti nagađati razloge zbog kojih nije došao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...