Kosturi iz ormara: Zapaljena Jaderina praonica godinama ugrožava zdravlje i sigurnost djece – vlasnika, a ni Grad za to očito nije briga!

Činjenica je kako u pojedinim dijelovima stare jezgre Zadra, ili popularnije nazvanom Poluotokom, još uvijek postoje brojni privatni i javni prostori neprimjereni izgledu jednog turistički orijentiranog odredišta. S obzirom da neke ruševne zgrade, pa čak i dijelovi zgrada egzistiraju još od savezničkog bombardiranja grada te već preko 70 godina ugrožavaju sigurnost naših sugrađana, ali i gostiju, pitamo se zašto Grad Zadar ne poduzima ništa kako bi se “crne točke” u povijesnoj jezgri sanirale bez obzira radi li se o privatnom ili gradskom i državnom vlasništvu.

Naravno, kada je u pitanju privatni interes određenih, najčešće opće poznatih i sveprisutnih gradskih “poduzetnika”, papirologija se rješava vrlo brzo, a sve potrebite dozvole se izdaju brzinom svjetlosti. Za to vrijeme, sve ono što nije “upalo u oko” lokalnim moćnicima stoji trošno i čeka neka bolja vremena, a takvih primjera je na Poluotoku zaista mnogo.

S druge strane, netaknuto stoji i ono što je poznatim gradskim “poduzetnicima” i upalo u oko, no svoje vizije, najčešće hotela, hostela ili ugostiteljskih prostora nisu za sada još u mogućnosti ostvariti zbog pojedinih tvrdoglavih stanara Poluotoka ili prenapadnog pogodovanja u ishođenju potrebitih dozvola za građenje u povijesnoj jezgri.

Samo jedan u nizu prostora je i nekadašnja Jaderina praonica rublja, izgorjela u požaru 2009. godine, koja tako derutna, opasna po obližnje stanare kako svojom trošnosti, tako i kao leglo zaraze stoji već godinama u uličici između Restauranta 2Ribara i Pizzerie Canzona.

Stanari iz obližnje zgrade ističu svoju ogorčenost jer nitko iz Grada Zadra ne poduzima ništa kako bi se sporna građevina, sanirala, uredila ili uklonila.

– Pogledajte na što to liči. Morali smo ove otvore na zgradi sami zatvarati da nam se djeca ne ozlijede ulazeći u tu zgradu. S druge strane tu ima toliko smeća da su se nakotili i štakori te smo svaki dan u strahu od ugriza istih i zaraze. Ma koliko mi reagirali svi nas u Gradu ignoriraju i ne poduzimaju ništa jer nije navodno njihov prostor. No, iako nije zar ne bi komunalni redari trebali izići na teren i napraviti zapisnik, pa ukoliko nije u njihovoj ingerenciji, uputiti nekakav dopis vlasniku da to uredi ili sanitarnoj inspekciji, bilo kome, pita se naša čitateljica koja upravo zbog, kako kaže, vlasnika zgrade želi ostati anonimna.

Kako doznajemo od Marine Mihovilović Pajkin, više stručne suradnice za informiranje i odnose s javnošću u Gradu Zadru, Grad čini se nije vlasnik sporne zgrade.

– Ukoliko se radi o zgradi na kat. čest. 10203 k.o. Grad Zadar nije vlasnik navedene zgrade. Navedeni upit “zašto ruševna zgrada nije sanirana ili uklonjena kako ne bi predstavljala opasnost za stanovnike obližnje zgrade i prolaznike”, ne odnosi se na Grad Zadar te Vas upućujemo na građevinsku inspekciju. Za više informacija vezano uz navedeno kako je “zgrada leglo zaraze te da potencijalno ugrožava živote djece koja se uvlače u navedenu nekretninu”, upućujemo vas na sanitarnu inspekciju jer komunalni redari Grada Zadra nemaju ovlasti po ovom pitanju, istaknula je Mihovilović Pajkin.

Derutna zgrada

– Naravno, da Grad nije vlasnik zgrade. Vlasnik je Jadera, odnosno Zvonimir Nižić Grof i već dug niz godina pokušava tu zgradu pretvoriti u hostel ili nešto slično u službi turizma. Dok ne dobije sve potrebne dozvole to će i dalje stajati ovako bez da itko makne prstom, dok se ne dogodi neko zlo, a onda opet po starom običaju nitko neće biti kriv, kazuje ogorčeno naša sugovornica iz zgrade pored nekadašnje Jaderine praonice.

Na pitanje da li je navedena zgrada u vlasništvu poznatog zadarskog poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa te da li je na tom mjestu planirana gradnja hostela koji bi se nakon otkupa upravo zgrade do, spojio s restoranom 2Ribara iz Grada Zadra, odnosno od Mihovilović Pajkin dobili smo slijedeće:

– Grad Zadar nije vlasnik navedene zgrade. Što se tiče plana gradnje u prostornom planu, čl.98 PP Uređenja Grada Zadra u zoni M1 (Poluotok) u sklopu mješovite namjene stanovanje je osnova namjena, ali se planom dozvoljava izgradnja zgrada gospodarskih (trgovačkih, uslužnih, ugostiteljskih) javnih i društvenih sadržaja.

Ukratko, konkretan odgovor na ništa nismo dobili. Znamo samo činjenicu da zgrada očito nije u vlasništvu Grada Zadra i da će se s vremenom na navedenoj lokaciji, ma u čijem vlasništvu bila, izgradit nešto sasvim prikladno i zgodno od čega će opet profitirati isključivo ugledna gradska poduzetnička obitelj Nižić.

Stanarima obližnje zgrade očito i dalje ostaje da se isključivo vlastitim snagama pobrinu sami za sebe i sigurnost svoje djece. Zašto? Jer po dobrom starom zadarskom običaju nitko ništa ne zna i nikoga za ništa nije briga ukoliko u tome, nečemu, ne vide vlastiti interes.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...