Prevaranti poduzetnicima po Dalmaciji nude ulaganje u naftne bušotine: “Halo, Bing, pošto naftna bušotina!?”

Naivčina nikad ne nedostaje. Računaju na to i prevaranti koji u čitavoj halabuci oko istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu pokušavaju nešto za sebe ušićariti. Na meti su im mali poduzetnici po Dalmaciji kojima nude priliku života – ulaganje u naftnu bušotinu.

Po glasu bi reka da se radilo o mlađem čoviku. Predstavija se ka zastupnik neke američke firme i da traži ozbiljne, poslovne ljude da učestvuju u bušenju nafte. Prvo sam mislija da me neko zeza. Ali on je nastavija dalje verglati svoju priču. Kako će mi se to brzo isplatiti, opisao nam je telefonski razgovor jedan poduzetnik iz Biograda (podaci poznati redakciji) kojeg je ‘naftaš’ nazvao prošli tjedan.

Na sreću njegovo verglanje Biograđaninu je odmah bilo sumnjivo iako priznaje da i ne prati previše temu oko istraživanja nafte i plina u Jadranu.

– U svoji više od 40 godina rada nasluša sam se ja priča i priča tako da sam ga brzo prekinija. Otkud meni novci za bušenje nafte!? Svašta ljudi pokušavaju i sigurno će neko zagristi na njegove ćakule, mišljenja je poduzetnik.

Sličan telefonski razgovor vodio je i jedan obrtnik iz Zadra, ali i on je odmah prozreo da se radi o prevari.

U Agenciji za ugljikovodike koja vodi projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina nisu do sada bili upoznati s takvim slučajevima.

– Ako su se takvi slučajevi dogodili, to sigurno ne dolazi od predstavnika kompanija koje su dobile dozvole za Jadran. Naime, tek nakon potpisivanja ugovora s Vladom tvrtke imaju rok od tri mjeseca da osnuju svoja predstavništva u Hrvatskoj i započnu s radom. Kompanije preuzimaju 100 posto rizik investicije te svojim kapitalom financiraju radove na koje su se obvezali. Oni će po potpisivanju ugovora i osnivanju predstavništva u Hrvatskoj tražiti određene proizvode i usluge na našem tržištu, ali ne potencijalne ulagače u bušenja s obzirom na to da su oni isključivi investitori u sve istražne radnje čija se vrijednost kreće između 50 i 100 milijuna eura, objasnila je Barbara Dorić, šefica Agencije.

Za istraživanje i vađenje nafte i plina iz Jadrana dozvolu je dobilo pet kompanija: američki Marathon Oil, austrijski OMV, talijanski ENI, britanski Medoilgas i Ina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...