Već vam je dosadila? Evo kada će prestati puhati ovako jaka bura i zasijati sunce

Iako ciklona Rea još djeluje na vrijeme, oborine i jaka bura su ipak iza nas. Snažno nevrijeme praćeno orkanskom burom tijekom četvrtka donijelo je nerede diljem Dalmacije: prevrnuti automobili i kamioni, iščupani krovovi, fasade, stabla, prometni znakovi, problemi na moru, velike materijalne štete i opasnosti za ljudske živote. Tijekom dana pahulje snijega smo zabilježili u okolici Splita i Dubrovnika, a na Braču je na Vidovoj Gori padao i gust snijeg. Zbog jakog nevremena bez struje je ostalo oko 16 tisuća kućanstava.

Zabilježili smo neke ekstreme: bura je u Splitu puhala do 166 km/h, što je najveći udar izmjeren od 2004.godine, a Makarska je zabilježila pravi potop. U mjestu Krvavice kraj Makarske palo je blizu 300 litara oborine (kiše i susnježice) po kvadratnom metru. Najveća je to jednodnevna količina oborine od kada je postaje uopće, javlja Crometeo.

U petak na sjevernom Jadranu pretežno, u Dalmaciji djelomično sunčano i suho. Malo kiše i susnježice moguće je još ujutro na u Konavlima, a slab snijeg nošen burom moguć i dalje u podvelebitskom kanalu. Puhat će jaka, ponegdje i olujna bura, u mnogim predjelima s orkanskim udarima, a podno Velebita bura će i dalje ponegdje imati orkanski prosjek. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature većinom od 7 do 13°C, u zaobalju i malo niže, ali će vjetar pojačavati osjet hladnoće.

U subotu posvuda pretežno sunčano. Iako će bura oslabiti u odnosu na prethodne dane, i dalje će biti mjestimičnih olujnih udara, podno Velebita i orkanskih. Jutro malo hladnije, a najviše dnevne temperature bez veće promjene u odnosu na petak. Sunčano, uz daljnje slabljenje bure i lagan porast dnevnih temperatura zraka bit će u nedjelju.

Prema današnjim prognositčkim materijalima, sljedeći tjedan neće biti niti oborina niti značajnog vjetra, a dnevne temperature zraka bit će u porastu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...