Zahlađenje za blagdanski vikend, vrhovi planina opet će zabijeliti

Ožujak se bliži svome kraju, a pred nama je središnji mjesec klimatološkog proljeća – travanj. Kako u ožujku nije nedostajalo vremenskih ekstrema, mnogi se pitaju kada će početi ono pravo proljeće. Odgovora na to pitanje zasad nema jer dužeg niza stabilnih i toplih dana pred nama nema. Naprotiv, blagdanske bi dane nadolazećeg vikenda mogla označiti jača promjena vremena i zahlađenje!

U utorak će biti pretežno ili djelomično sunčano s više oblaka krajem dana. Bit će suho. Još u noći puhat će umjerena, ponegdje u Dalmaciji i pojačana bura, ali će već tijekom jutra vjetar poprimati južne smjerova, a danju će zapuhati jugo koje će sve više jačati prema kraju dana, osobito na sjevernom Jadranu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana s promjenjivo naoblakom. Sunčanije će biti na sjevernom Jadranu, a malo kiše može pasti samo ponegdje u Dalmaciji. Još u noći puhat će jugo koje će danju okretati na tramontanu, jaču na moru, a navečer na sjevernom i srednjem Jadranu slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 14 do 19°C.

Četvrtak donosi pretežno sunčano i suho vrijeme, a krajem dana na Kvarneru može biti povećane naoblake. U noći bura, danju će zapuhati slaba do umjerena tramontana koja će jača biti na moru. Krajem dana i osobito navečer vjetar u okretanju na južne smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

Petak donosi djelomično sunčano vrijeme s povremenom promjenjivom naoblakom. Iako će u većini predjela biti suho, ponegdje može biti pokoje kišne kapi, osobito navečer na Kvarneru. U noći će puhati slaba do umjerena bura i levant, danju će prestajati i okretati na jugo koje će biti umjereno, rijetko gdje na moru i jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 11°C. Najviše dnevne temperature većinom od 13 do 18°C.

Subota će proteći u znaku početka promjene vremena. Bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz slabu kišu. Jače naoblačenje s kišom, ponegdje i grmljavinom, zahvatit će krajem dana sjeverni Jadran, u noći na nedjelju širit će se i na Dalmaciju. Puhat će umjereno jugo, ponegdje na moru i pojačano. Krajem dana sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, u noći na nedjelju podno Velebita olujna, a na jugu Dalmacije lebić (garbin). Jutarnje temperature zraka nekoliko stupnjeva više u odnosu na petak, najviše dnevne bez veće promjene. Navečer na sjevernom Jadranu osjetno zahlađenje.

U nedjelju umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu koja će mjestimice u Dalmaciji biti obilnija. U planinama se očekuje stvaranje snježnog pokrivača. Prestanak oborine i djelomično razvedravanje očekuje se na sjevernom Jadranu tijekom dana. Bura će se sa sjevernog dijela do kraja dana proširiti i na veći dio Dalmacije. Bit će osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane s najvišim dnevnim temperaturama od 7 do 13°C, u zaobalju ponegdje i malo hladnije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...