Agonija u Nepalu se nastavlja: Broj žrtava narastao na 3.200

Broj poginulih u jakom potresu koji je u subotu pogodio Nepal raste i sata u sat, a u ponedjeljak je policijski dužnosnik objavio da je poginulo 3.218 osoba.

Dan ranije broj poginulih bio je 2.460. Također, 6.538 osoba je ozlijeđeno. Subotnji potres jakosti 7,9 stupnjeva po Richteru prouzročio je najgoru katastrofu u toj podhimalajskoj zemlji od 1934. godine.

U lavinama koje je pruzročio potres poginulo je 17 alpinista na Mount Everestu. U nedjelju je zabilježen još jedan potres, jakosti 6,7 po Richteru, pa su liječnici izveli stotine pacijenata iz sveučilišne bolnice u Katmanduu, te ispred nje podigli šator u koji je smještena improvizirana operacijska dvorana.

Stručnjaci predvidjeli potres

Svega tjedan dana prije potresa, oko 50 stručnjaka, seizmologa i znanstvenika iz cijelog svijeta okupilo se u Kathmanduu kako bi pokušali pronaći rješenje kako ovu siromašnu zemlju pripremiti za veliki potres, poput onog koji je 1934. godine sravnio glavni grad sa zemljom. Znali su da tom području prijeti voliki potres, ali nisu znali točno kada će se on dogoditi, piše Associated Press.

“Bila je to noćna mora koju smo čekali da se dogodi”, kazao je seizmolog James Jackson. “Fizički i geološki, ono što se dogodilo je točno ono što smo mislili da će se dogoditi”, dodaje. Ipak, iako su očekivali veliki potres, nisu očekivali da će se on dogoditi tako brzo, svega tjedan dana kasnije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...