Grmljavinsko nevrijeme s tučom pogodilo srednju Dalmaciju

Ista ciklona koja je sjevernoj Europi donijela olujno nevrijeme zadnjih dana, pružila je svoj utjecaj sve do našeg područja tijekom srijede. Za prolaznu promjenu vremena, zaslužna je fronta koja je preko Dalmacije prelazila u ranim poslijepodnevnim satima.

Najjače je djelovala na vrijeme u Srednjoj Dalmaciji i to na području od Benkovca do Makarske. Prema podacima mreže pljusak.com, u vrlo kratko vrijeme u Kaštelima i zaleđu Omiša su pale čak 22 litre kiše po kvadratnom metru, a u Splitu je palo 15 litara!

Uz kišu, ponegdje je padala i jača tuča, praćena jakom grmljavinom. Neverin je bio praćen i izraženim padom temperature zraka, pa su se temperature za vrijeme nevremena spustile za 5 pa čak i 10 stupnjeva Celzijusa. Primjerice, na postaji Spinut u Splitu oko 11 sati je zabilježila 18 stupnjeva, a iza 14 sati samo 10. Nešto prije 15 sati u višim predjelima Biokova je kiša prešla u snijeg. Nevrijeme se potom proširilo na južne dijelove otoka Brača i na šire makarsko područje, a u sljedećim satima će se premještati prema južnoj Dalmaciji, piše portal Crometeo.

Neka područja ostala su sasvim suha, primjerice šire zadarsko područje, no tamo gdje je bilo oborina pale su veće količine kiše u vrlo kratkom vremenu, stoga je ponegdje bilo i “bujica”.

Splitske su i kaštelanske ulice bile poplavljene s mnoštvom “bujica”, a prema dojavi građana grom je udario u školu na splitskim Gripama. Iznad Trogira munje su zapalile travu, no kiša je vrlo brzo buktinju ugasila.

Iako neće biti posve sunčano, u četvrtak i petak se oborine uglavnom ne očekuju. One su izglednije manjim dijelom u subotu, a više na Uskrs (nedjelja)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...