Lakše do novih putovnica, a kafići će uskoro raditi dulje

Jedinicama lokalne samouprave moći će urediti duže radno vrijeme ugostiteljskim objektima. Skoro bi se i lakše trebalo doći do putovnice ako se ona izgubi.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila i Nacrt prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

– Ukazala se potreba da se dozvoli primjena dviju putnih isprava iste vrste te ćemo to omogućiti. Osobito je to važno poslovnim ljudima – kazao je ministar unutarnjih poslovaRanko Ostojić.

Također pojednostavljen je postupak izdavanja nove putovnice u slučajunestanka postojeće isprave pri čemu se više neće morati čekati objava o prestanku važenja isprave u Narodnim novinama što je usporavalo postupak.

– Stranka će kod prijave nestanka putovnice dati pisanu izjavu o okolnostima pod kojima je izgubila putovnicu ili joj je ona ukradena, a službena osoba će u evidenciji putnih isprava toj putovnici ažurirati odgovarajući status koji će ukazivati da je putovnica nevažeća isprava. Nakon toga moći će podnijeti zahtjev za izdavanje nove putovnice – rekao je Ostojić.

Produžetak radnog vremena ugostiteljskih objekata

Vlada je uputila prijedlog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojima se jedinicama lokalne samouprave omogućuje uređivanje dužeg radnog vremena ugostiteljskim objektima nego što je određeno Zakonom (od 6 do 24 sata). To je jedna od novina kojom Vlada želi povećati turističko-ugostiteljski promet i prihode.

Prema važećem Zakonu, usluge smještaja u prostoru stambene namjene može pružati samo iznajmljivač kao fizička osoba, a samo privremeno do kraja 2016. godine to mogu i ugostitelji registrirani kao obrti, trgovačka društva i dr.

Sada se predlaže se te usluge mogu pružati i pravne i fizičke osobe, neovisno o organizacijskom obliku i to u poslovnim i u stambenim objektima, s obzirom da se radi o tihoj djelatnosti.

Vlada računa da će tako potaknuti profesionalizaciju odnosno otvaranje novih trgovačkih društava i obrta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti te zapošljavanje, posebice kroz samozapošljavanje.

Predlaže se i da se privatnim iznajmljivačima koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju omogući pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i bez uvjeta dokazivanja da su vlasnici zemljišta na kojem je zgrada izgrađena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...