Njemačka još neće ukinuti radne dozvole za Hrvate

Spletom okolnosti, Hrvatska je jedina zemlja članica Europske unije čiji se građani još uvijek ne mogu slobodno zapošljavati u svim članicama EU-a. Za Bugarsku i Rumunjsku ograničenja su ukinuta sedam godina nakon što su pristupile Uniji, pa su ograničenja ostala na snazi samo za hrvatske državljane.

Danom ulaska Hrvatske u EU, ograničenja – poput toga da hrvatski državljani i dalje trebaju radne dozvole – uvelo je 13 država, među kojima su i Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija. Sve te države 1. srpnja ove godine mogu restrikcije produžiti na još tri godine, piše tportal.

Hrvatska diplomacija stoga i dalje nastoji uvjeriti što veći broj zemalja da svoja tržišta rada ipak otvore za hrvatske državljane, a nedavno su razgovori na tu temu održani u Londonu i Berlinu.

Velika Britanija i osobito Njemačka dvije su politički vrlo bitne članice EU-a, pa je zato procijenjeno da bi bilo dobro pokušati najprije uvjeriti upravo njih u to da ograničavanje zapošljavanja hrvatskih radnika treba ukinuti. Zasad ni u jednoj od tih država odluka nije donesena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...