Proslavljena 22. godišnjica osnutka Općine Vir i Dan Župe Vir

Dvadeset i druga godina postojanja Općine Vir i blagdan svetog Jure, zaštitnika župe Vir, svečano su obilježeni u vijećnici Općine Vir, potom i prigodnim domjenkom za djelatnike općinskog sustava, poslovne partnere, prijatelje otoka i brojne uzvanike te večernjim koncertom Jasmina Stavrosa. Kao i uvijek prigodom održavanja svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Vir, vijećnica je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a nakon što je predsjednik vijeća Miroslav Glavan pozdravio goste i prepustio govornicu načelniku Kristijanu Kapoviću, brojni gradonačelnici, načelnici općina iz Zadarske županije te direktori gradskih i općinskih poduzeća i ustanova mogli su se upoznati s nastankom i razvojem virske općine.

Od mjesta koje je institucionalno pripadalo Ninu i koje je 1993. godine zahvaljujući podršci tadašnjih zadarskih saborskih zastupnika i predstavnika Grada Zadra dobilo vlastitu općinu, Vir je kroz 22 godine izrastao u jednu od najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj s proračunom od 86 milijuna kuna, 1,3 milijuna ostvarenih turističkih noćenja i četiri puta uvećanim brojem stanovnika.

„Što će nam asfaltirane ulice, postavljena javna rasvjeta i svi drugi projekti ako nemamo ljude, a Vir ih srećom ima. Oni su najveće bogatstvo koje otok ima, a na nama je da im kroz projekte i razvoj osiguramo posao, kvalitetan i što ugodniji život“, kazao je načelnik Kapović upoznavši kroz kratku prezentaciju goste i uzvanike s projektima koje je Općina Vir realizirala samostalno te u suradnji s državnim tvrtkama i ministarstvima, napose s nekadašnjim Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka kada mu je na čelu bio gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta. Upravo je Kalmeta u ime svih načelnika i gradonačelnika, kao i u svojstvu izaslanika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, bio prvi čestitar:

„Mnoge su sredine iskoristile novi ustroj u Republici Hrvatskoj, ali Vir je dobivanjem općine uspio napraviti čudo! Kada se gleda prezentacija i vidi što je sve napravljeno na otoku, čovjek ima osjećaj kao da se predstavljaju Zagreb, Beč ili neki drugi velegrad, a ne mjesto od tri tisuće stanovnika. Zaista sam fasciniran, jer napravljeno je čudo. Vir je danas pravi turistički brend“, hvalio je Kalmeta rad dugogodišnje virske općinske uprave na čelu s Kapovićem te činjenicu kako je Vir dobivanjem općine ispunio i nadmašio sva očekivanja.

Nakon svečane sjednice i domjenka za sve djelatnike virskog općinskog sustava, uzvanike i goste u restoranu „Kotarina“, blagdan svetog Jure proslavljen je na „Terasi Kotarina“ koncertom Stavrosa i benda „Naranča“ te nešto prije ponoći i spektakularnim vatrometom na virskom Mulu. U uvodnom i završnom dijelu svečanosti u vijećnici pivala je klapa „Bibinje“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...