SAD optužuje Rusiju: Gomila vojsku uz ukrajinsku granicu

Sjedinjene Države optužuju Rusiju da sprema nove akcije uz ukrajinsku granicu jer raspoređuju dodatne snage za protuzračnu obranu i obučavaju proruske separatiste.

To je najveća količina ruske opreme za protuzračnu obranu u istočnoj Ukrajini od kolovoza. Sve kompleksnija priroda vojnih vježbi ne ostavlja dvojbi da je Rusija umiješana –  navela je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Marie Harf te dodala kako je obuka uključila i ruske bespilotne letjelice što je nepogrešiv znak ruske prisutnosti .

– Rusija također nagomilava snage na teritorije istočne Ukrajine uz samu ukrajinsku granicu. Trenutno Rusija uz granicu ima najviše snaga od listopada 2014. godine – istaknula je Hart, a prenose svjetski mediji.

Sukob koji je počeo prije više od 12 mjeseci odnio je već šest tisuća života. I dok vlasti u Kijevu kao i Zapadne sile optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina da šalje vojsku i oružje pobunjenicima, službena Moskva sve to negira. SAD i EU su uvele sankcije Rusiji, a Putin je prije sedam dana na ruskoj državnoj televiziji komentirao da će sankcije samo primorati Rusiju da modernizira svoju industriju i poljoprivredni sektor tako da nema potrebe da čeka da one budu ukinute

-Teško je u ovom trenutku očekivati da budu ukinute. Ovo je pitanje strateške prirode s namjerom da odvrati brojne partnere od Rusije – poručio je Putin te dodao da neće o sankcijama govoriti s bijesom jer je to neprilično.

– Ne treba trpjeti, nego djelovati i najbolje iskoristiti situaciju – smatra ruski predsjednik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...