Agencija Moody’s spušta Grčića na zemlju

Važeći hrvatski kreditni rejting ‘Ba1’ rezultat je, s jedne strane, relativno visokog dohotka po stanovniku u odnosu na slične zemlje i dobrih rezultata u segmentu upravljanja te, s druge strane, nedovoljno konkurentnog gospodarstva i pogoršanja javnih financija zbog šestogodišnje recesije, analizira agencija Moody’s.

‘Hrvatsko gospodarstvo bilježi slabije rezultate u usporedbi s onima sličnih zemalja u srednjoj i južnoj Europi, posebno od 2009. To je rezultat izazova s kojima se suočava u području konkurentnosti i koji će prigušiti i ovogodišnji oporavak od proteklih šest godina recesije’, konstatira Atsi Sheth, visoki potpredsjednik Moody’sa i koautor analize o hrvatskom kreditnom rejtingu, objavljene u četvrtak.

Iz Moody’sa pritom poručuju da ovo izvješće sadrži najnovije informacije o Hrvatskoj i ne predstavlja ocjenu kreditnog rejtinga.

U agenciji očekuju da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti 0,3 posto, nakon što je od 2009. do 2014. u prosjeku godišnje bilježilo pad aktivnosti za 2,1 posto.

Dodatna je kočnica za hrvatski kreditni rejting i visok javni dug, iako rizike u platnoj bilanci ublažavaju poboljšano stanje na tekućem računu bilance plaćanja i sustav upravljanja rezervama i tečajem na razini središnje banke, dodaje se u izvješću.

‘U proteklih šest godina stanje u javnim financijama pogoršalo se, pri čemu su slabi državni prihodi, kruti rashodi i troškovi povezani s neprofitabilnim državnim poduzećima podigli javni dug s 36 posto u 2008. na 85 posto BDP-a u 2014.’, napominju u agenciji.

Prosječan proračunski deficit skočio je s manje od 3 posto u 2008. na prosječnih oko 6 posto godišnje u razdoblju od 2009. do 2014., dodaje se u izvješću.

‘Negativni izgledi za rejting Hrvatske temelje se na ocjeni Moody’sa da će niski rast BDP-a zakočiti nastojanja da se ostvare vladini fiskalni ciljevi, određeni u skladu s postupkom za prekomjerni proračunski deficit na razini Europske unije’, ističe se.

‘Sukladno tome, fiskalna metrika mogla bi se na srednji rok stabilizirati na nižoj razini od one u sličnim zemljama’, procjenjuju u Moody’su, dodajući da bi pogoršanje hrvatske fiskalne situacije, gospodarskog rasta i vanjske ranjivosti moglo stvoriti pritisak na hrvatski kreditni rejting.

Važeća negativna prognoza za rejting mogla bi, pak, biti izmijenjena u stabilnu ako gospodarski oporavak ojača i ako bude popraćen manjim proračunskim deficitima i trendom smanjenja javnog duga, zaključuje Moody’s.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...