Brigadir Karol Lučan: “Krila Oluje nastavljaju pomlađena dostojno predstavljati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Oružane snage i Republiku Hrvatsku!”

Akrobatska grupa “Krila Oluje”, koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, predstavila je danas, u srijedu 27. svibnja 2015., u vojarni “Zemunik” letački program nastupa za 2015. godinu kojim je najavila i ovogodišnju 10. obljetnicu osnutka i djelovanja ove akrobatske grupe.

“Krila Oluje” će u sezoni 2015. nastupati u formaciji od pet aviona Pilatus PC-9M, a u sastavu akrobatske grupe su: bojnik Damir Barišić, vođa akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona; satnik Ivan Anđić, prvi lijevi pratitelj; natporučnik Goran Grgić, prvi desni pratitelj; natporučnik Darko Belančić, repni pratitelj; poručnik Denis Živaljić, vanjski lijevi pratitelj, dok je satnik Zvonimir Mravunac trenutno u fazi osposobljavanja za poziciju vanjskog desnog pratitelja.

Tijekom nešto više od 20 minuta predstavljanja programa, “Krila Oluje” danas su iznad Zemunika predstavila niz atraktivnih manevara koje su sposobne izvesti tek rijetke akro grupe, kao što su “bačvasti valjak”, “križanje kroz bačvasti valjak”, “miro brake”, “stall turn”, “ogledalo u zaokretu”, “vertikalna osmica” ili “dvostruko ogledalo”, ali i manevar “zvono u formaciji”, jedinstveni manevar kojeg izvode samo “Krila Oluje” i po kojem su poznati u svijetu zrakoplovstva.

Nakon današnjeg predstavljanja dijela letačkog programa “Krila Oluje”, zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan, uručio je pilotima akrobatske grupe značke te svjedodžbe o završenom osposobljavanju.

– Krila Oluje nastavljaju pomlađena dostojno predstavljati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Oružane snage i Republiku Hrvatsku, ističući zadovoljstvo rezultatima dvomjesečne obuke novih članova Krila Oluje, istaknuo je brigadir Lučan.

Vođa akrobatske grupe, bojnik Damir Barišić također je izrazio zadovoljstvo istaknuvši kako se radi o pilotima koji su izuzetno motivirani, ali imaju i neosporan potencijal.

– Mislim da svi skupa možemo biti jako zadovoljni onim što su postigli, rekao je bojnik Barišić.

krila oluje2

“Krila Oluje” prvi puta su predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. godine u Kninu, povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Prezentirajući vještinu, disciplinu, timski rad i visok stupanj obučenosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, “Krila Oluje” su do danas, osim u Republici Hrvatskoj, svoj letački program predstavljala u Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj, Švicarskoj te su ukupno imali 107 nastupa (66 domaća i 41 inozemna).

Tijekom izvođenja dijelova programa, Pilatusi PC-9M akro grupe lete na međusobnoj udaljenosti koja je manja od dva metra, kreću se brzinom do 550km/h a opterećenje kojima su piloti izloženi tijekom izvođenja pojedinih elemenata kreće se od -2.5 G do +6.5 G. Prepoznati zbog svojih sposobnosti, vrhunskog izvođenja složenih letačkih elemenata, kao i zbog zahtjevnog i atraktivnog letačkog programa,

“Krila Oluje” su tijekom deset godina postojanja bili redoviti gosti događanja i obilježavanja važnih godišnjica u zemlji. Jednako tako, sudjelovali su na najpoznatijim svjetskim aeromitinzima i manifestacijama, neprestano potvrđujući kako spadaju u sam vrh svjetskog akrobatskog letenja.

“Krila Oluje” dobitnici su brojnih nagrade i priznanja, kao što je nagrada za najbolji nastup na međunarodnom aeromitingu CIAF 2012. u Češkoj te iste godine nagrada za najbolji nastup na međunarodnom aeromitingu RDAF u Danskoj; nagrada za najbolji nastup na međunarodnom aeromitingu CIAF 2014. u Češkoj. U 2010. godini dobili su veliku plaketu HRZ i PZO te pohvalu načelnika GS OSRH, a 2013. dodijeljena im je Nagrada grada Zadra. Uključujući sadašnji letački sastav, u “Krilima Oluje” je tijekom desetljeća postojanja letjelo ukupno 14 pilota.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...