“Dobrotvori” novac za liječenje raka potrošili na luksuz

Američke vlasti su objavile u utorak da sudski gone četiri dobrotvorne organizacije pod sumnjom da su između 2008. i 2012. sudjelovale u “masovnoj prijevari” pronevjerivši donacije vrijedne oko 187 milijuna dolara za pomoć oboljelima od raka, koje su trošili na putovanja i na automobile.

Savezno trgovinsko povjerenstvo (FTC) koji štiti prava potrošača i državna odvjetništva 50 američkih saveznih država optužuju te “tobožnje humanitarne organizacije” da su prikupljale donacije za plaćanje lijekova i troškova bolničkog liječenja, a da su gotovo sva sredstva odlazila u džepove čelnika, obitelji, prijatelja i organizatora donatorskih akcija, navodi se u tužbi podnesenoj u Arizoni.

Ovaj sudski postupak je “jedan od najvažnijih koji su do danas pokrenuti zbog prijevare” u humanitarnom sektoru, dodaje se u priopćenju.

Organizacije kojima su upravljali članovi jedne obitelji i njihovi prijatelji, jesu Cancer Fund of America (CFA), Cancer Support Services (CSS) i njegov predsjednik James Reynolds stariji, Children’s Cancer Fund of America (CCFOA) i njegova predsjednica Rose Perkins (bivša supruga M. Reynoldsa) i The Breast Cancer Society (BCS) i njegov bivši predsjednik James Reynolds mlađi.

U tužbi se navodi da su optuženici “iskoristili organizacije da bi u njima zaposlili članove svoje obitelji i prijatelje te trošili donacije na automobile, putovanja, luksuzna kružna putovanja, troškove studija, članarinu u teretanama, skijanje, ulaznice za predstave i športske događaje te članarine u klubovima za upoznavanje”.

Omanja skupina optuženika sama je potrošila 87,9 posto donacija a tek 3 posto su iskoristili bolesnici.

CCFOA i Rose Perkins, BCS i James Reynolds ml. te bivši predsjednik CCS-a Kyle Effler, također optužen, pristali su na izvansudsku nagodbu kojom im se zabranjuje da ubuduće prikupljaju humanitarne donacije. CCFOA i BCS će biti raspušteni. CCFOA i njegova predsjednica moraju platiti 30 milijuna dolara, BCS i njegov predsjednik 65 milijuna a Effer 41 milijuna, što je jednako iznosu donacija.

Nastavlja se suđenje CFA-i, CSS-u i Jamesu Reynoldsu st. koji je od 1987. bio mozak operacije, navodi se u tužbi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...